Όταν παρακολουθούμε τα παιδιά μας να αναμετρώνται σε ένα παιχνίδι ή σε ένα αθλητικό γεγονός, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να μάθουν να ανταγωνίζονται. Ωστόσο, πώς αντιδρούν τα παιδιά μας όταν νικούν με προκλητικό τρόπο ή όταν χάνουν με ξεσπάσματα; Τα έντονα συναισθήματα μετά την ήττα είναι φυσιολογικά για τα παιδιά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε μπορεί να επηρεάσει τη στάση τους στο μέλλον. Ως γονείς, έχουμε την υποχρέωση να επικυρώνουμε τα συναισθήματά τους και να διδάσκουμε επιθυμητά πρότυπα συμπεριφοράς. Καταρχάς, τα παιδιά μας πρέπει να αισθάνονται ότι τα κατανοούμε. Είναι επίσης σημαντικό να δίνουμε το παράδειγμα για την αποδεκτή συμπεριφορά και να αναφέρουμε τι είναι απαγορευμένο στην οικογένειά μας – όπως οι χαρακτηρισμοί ή η επιθετικότητα. Αφήστε τα παιδιά να βιώσουν αυτά τα έντονα συναισθήματα και βοηθήστε τα να βρουν υγιείς τρόπους να τα διαχειριστούν, όπως ασκήσεις αναπνοής. Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα παιδιά παρατηρούν όλα όσα κάνετε. Συγχαίρετε τον νικητή, ακόμη και αν δεν είναι στην ομάδα του παιδιού σας, και απέχετε από να φωνάζετε στους διαιτητές εάν διαφωνείτε με μια απόφασή τους.
Γιατί δεν πρέπει να επιτρέπουμε στα παιδιά να κερδίζουν συνεχώς; Να αφήνουμε τα παιδιά μας να κερδίζουν συνεχώς δεν τα διδάσκει πώς να αντιμετωπίζουν την ήττα. Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση, ειδικά με μικρότερα παιδιά. Θέλουμε τόσο πολύ να τα δούμε επιτυχημένα ώστε τους παρέχουμε επιπλέον ευκαιρίες ή τους αφήνουμε να κερδίσουν, ίσως για να αποφύγουμε ένα ξέσπασμα. Αυτό, όμως, δεν είναι επωφελές για εκείνα. Αναπτύσσουμε τον εγωισμό τους και χάνουμε την ευκαιρία να τα διδάξουμε πολύτιμα μαθήματα ζωής, όπως το να μάθουν να αντιμετωπίζουν την αποτυχία. Η ζωή είναι γεμάτη από αποτυχίες και θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν τα εφόδια για να τις αντιμετωπίσουν. Είναι καθήκον μας ως γονείς να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για τον αληθινό κόσμο. Πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ικανά και έξυπνα, ανεξάρτητα από το αν κερδίζουν ή χάνουν. Οι αθλητικές ομάδες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθουν για τη συνεργασία και τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, η ηλικία του παιδιού μπορεί να καθορίσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει αυτές τις έννοιες. Τα προσχολικά παιδιά και τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να ξεσπάσουν μετά την ήττα. Για αυτά, ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον μπορεί να είναι πιο επωφελές από ένα ομαδικό περιβάλλον. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι ομάδες μπορούν να τα βοηθήσουν να μάθουν τους κανόνες και να αντέχουν την πίεση της νίκης και της ήττας με πιο υγιείς τρόπους.
Γιορτάστε τις νίκες με χάρη. Είναι διασκεδαστικό να γιορτάζουμε μια μεγάλη νίκη μαζί, αλλά να διδάσκουμε στα παιδιά μας να κερδίζουν με χάρη είναι εξίσου σημαντικό με το να τα διδάσκουμε να χάνουν με αξιοπρέπεια. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην προσπάθεια που καταβάλλουν. Αυτό ισχύει για κάθε είδος ανταγωνισμού, από διαγωνισμούς ορθογραφίας στο σχολείο μέχρι επιτραπέζια παιχνίδια. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον σεβασμό και στην καλή αθλητική συμπεριφορά προς τους αντιπάλους και όλους τους συμμετέχοντες. Ας ευχαριστήσουμε μαζί τους τους συμπαίκτες του παιδιού, τους προπονητές ή τους εκπαιδευτικούς και όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα που έρχονται να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι ή ένα αθλητικό γεγονός.