Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αγχώνουν τους γονείς αφορά τη διατροφή των παιδιών τους και αν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία και ευεξία τους. Ποια είναι αυτά τα συστατικά και πώς μπορούν οι γονείς να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους τα λαμβάνουν σε αρκετές ποσότητες;
Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κάθε παιδί για σωστή ανάπτυξη
Το σύμπλεγμα των βιταμινών B αποτελείται από 8 από τις 13 βασικές βιταμίνες που το σώμα μας χρειάζεται. Κάθε μία από αυτές τις βιταμίνες Β έχει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία των παιδιών, επηρεάζοντας την λειτουργία του εγκεφάλου, την ενέργεια και την μυϊκή ανάπτυξή τους. Συχνά παρατηρείται έλλειψη των βιταμινών B12 και B9.
Οι σημάδια έλλειψης αυτών των βιταμινών περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, αναιμία, απώλεια βάρους, δυσκολία στη μνήμη και συγκέντρωση. Για να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πρόσληψη βιταμίνης B9, μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας αβοκάντο, σκούρα πράσινα φύλλα όπως το σπανάκι, όσπρια όπως φασόλια και φακές, φυστικοβούτυρο και ολικά δημητριακά.
Για να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης B12, μπορούμε να προτιμήσουμε ψάρια, πουλερικά, αυγά, τυρί και γιαούρτι.
Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Εκτός από την υποστήριξη της επούλωσης πληγών και την υγεία των οστών, η βιταμίνη C βρίσκεται σε προϊόντα όπως πιπεριές, εσπεριδοειδή, μούρα, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελλών και σκούρα πράσινα λαχανικά.
Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι σημαντική για την ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Έχει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και την καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν τους κρόκους αυγών, τα λιπαρά ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών και επηρεάζει επίσης τη λειτουργία των μυών και την παραγωγή ορμονών. Πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν τυρί, γιαούρτι, σκούρα πράσινα λαχανικά, ψάρια και αμύγδαλα.
Το μαγνήσιο επηρεάζει τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα, τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, καθώς και ορισμένων πρωτεϊνών και ορμονών στο σώμα. Το μαγνήσιο βρίσκεται σε φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, τυρί, γιαούρτι, ολικά δημητριακά και αβοκάντο.
Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του όγκου των σωματικών υγρών, την ισορροπία των οξέων και των ηλεκτρολυτών, καθώς και για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων. Πηγές καλίου περιλαμβάνουν αποξηραμένα φρούτα, γλυκοπατάτες, μπανάνες, φασόλια, φακές και γιαούρτι.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη του αίματος που μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα. Είναι αναγκαίος για την ταχεία ανάπτυξη των παιδιών. Η πηγή σιδήρου περιλαμβάνει μοσχάρι, γαλοπούλα, γαρίδες, σπανάκι, λάχανο, φασόλια, φακές, ρεβίθια και ξηροί καρποί.
Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε κοτόπουλο, γαλοπούλα, ολικά δημητριακά, τυρί και αυγά.
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος και την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βρίσκονται στα ολικά δημητριακά. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι η βρώμη, το ποπ κορν, τα όσπρια, τα μούρα και οι ξηροί καρποί.