Υλικά:
– 350 γρ. κανελόνια
– 1 κιλό φρέσκο σπανάκι
– 500 γρ. ρικότα
– 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
– 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα ή 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
– Αλάτι και πιπέρι
– Για τη μπεσαμέλ:
– 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες, χλιαρό
– 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
– 100 γρ. βούτυρο
– Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ζεστάνετε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
2. Προσθέστε το φρέσκο σπανάκι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
3. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Συνεχίστε να ανακατεύετε.
4. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα στο μάτι.
5. Προσθέστε στο μείγμα του σπανακιού τη ρικότα και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατέψτε καλά.
6. Αποσυρείστε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
7. Βάλτε μια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο. Αφήστε το να ζεσταθεί.
8. Ρίξτε σιγά-σιγά το αλεύρι ενώ ανακατεύετε. Η ένταση της φωτιάς δεν πρέπει να είναι υψηλή για να μην καεί το μείγμα και να πικρίσει.
9. Αρχίστε να ρίχνετε το γάλα λίγο-λίγο ενώ ανακατεύετε. Προσθέστε όλο το γάλα και αφήστε να βράσει ελαφρά μέχρι να δέσει η κρέμα.
10. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε την στην άκρη.
11. Λαδώστε καλά ένα πυρέξ ή ένα ταψί.
12. Ρίξτε μερικές κουταλιές μπεσαμέλ στον πάτο και απλώστε την παντού, φτιάχνοντας ένα λεπτό στρώμα.
13. Γεμίστε τα κανελόνια με το μείγμα του σπανακιού και της ρικότας, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι του γλυκού.
14. Τοποθετήστε τα στο ταψί χωρίς κενά μεταξύ τους.
15. Απλώστε από πάνω όλη την μπεσαμέλ μέχρι να καλυφθούν τα κανελόνια.
16. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 45-50 λεπτά.
Απολαύστε αυτό το νόστιμο και ευκολοφόρετο πιάτο κανελονιών με σπανάκι και ρικότα μαζί με την οικογένειά σας! Είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά που σίγουρα θα σας κερδίσει. Καλή όρεξη!