2 Οκτωβρίου 2025

Παχυσαρκία σε παιδιά: Η πηγή της ζάχαρης είναι πιο σημαντική από την ποσότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η πηγή της ζάχαρης παίζει πιο σημαντικό ρόλο από την ποσότητα όταν πρόκειται για την ανάπτυξη παχυσαρκίας σε παιδιά, όπως ανακοινώνει μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με προηγούμενες ερευνητικές εργασίες, η ζάχαρη συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως τερηδόνας, διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία. Ωστόσο, οι επιστήμονες της νέας μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πηγή της ζάχαρης είναι πιο σημαντική από την ποσότητα όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η συνολική ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουν τα παιδιά κατά την πρώιμη παιδική ηλικία δεν σχετίζεται με την αύξηση βάρους στα 10 ή 11 τους χρόνια.

Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που καταναλώνουν κυρίως γλυκά σνακ, όπως κέικ, καραμέλες, ζαχαρούχο ή σοκολατούχο γάλα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα. Αντιθέτως, η ζάχαρη που περιέχεται στα φρούτα συσχετίζεται με μικρότερη αύξηση του βάρους. Επιπλέον, τα παιδιά που λαμβάνουν τη ζάχαρη κυρίως από υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, όπως το γάλα και το βουτυρόγαλα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Ο καθηγητής Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία, Junyang Zou, εξήγησε ότι “τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη θεωρούνται υγιεινά, καθώς περιέχουν υψηλές ποσότητες εγγενών σακχάρων – ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στο φαγητό, αντί να προστίθεται. Μέσω της μελέτης μας, ήθελαν να διερευνήσουν εάν η πηγή της ζάχαρης που προστίθεται, καθώς και η ποσότητα, επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας ή υπέρβαρου βάρους”
Παχυσαρκία σε παιδιά: Η πηγή της ζάχαρης είναι πιο σημαντική από την ποσότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη
Για την πραγματοποίηση της μελέτης, η ομάδα ερευνητών συλλέγει δεδομένα υγείας από τη διαχρονική μελέτη GEKCO Drenthe, που παρακολουθεί την υγεία και την πρόσληψη ζάχαρης σε παιδιά που γεννήθηκαν στη Βόρεια Ολλανδία μεταξύ Απριλίου 2006 και Απριλίου 2007. Οι απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο πρόσληψης τροφής, συμπληρωμένο από τους γονείς 891 παιδιών όταν ήταν 3 ετών, χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της ημερήσιας συνολικής πρόσληψης ζάχαρης από διάφορες πηγές τροφίμων. Στη συνέχεια, οι νοσηλευτές μέτρησαν το ύψος και το βάρος των παιδιών ηλικίας 3 έως 11 ετών για να υπολογίσουν τον Δείκτη Μάζας Σώματος τους.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά καταναλώνουν 112 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως, που αντιστοιχεί στο 32% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης των 1.388 θερμίδων. Οι κύριες πηγές ζάχαρης περιλαμβάνουν τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ζαχαρούχα ποτά και τα γλυκά σνακ. Παρατηρήθηκε ότι 102 παιδιά ηλικίας 10-11 ετών, που είχαν κανονικό βάρος όταν ήταν 3 ετών, έγιναν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Παρόλα αυτά, η συνολική ποσότητα ζάχαρης που κατανάλωσαν σε ηλικία τριών ετών δεν συσχετίστηκε με την αύξηση βάρους τους στην εφηβεία. Αντίθετα, η συσχέτιση αυτή ίσχυε για τα φρούτα, με τα παιδιά που καταναλώνουν ζάχαρη κυρίως από φρούτα να έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Επιπλέον, τα παιδιά που προμηθεύονται τη ζάχαρη από γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, όπως το γάλα και το βουτυρόγαλα, έχουν 67% μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία στην ηλικία των 10 ή 11 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βενετία, Ιταλία.