2 Οκτωβρίου 2025

Περιπλέκοντας την σχέση των παιδιών μας με την ζάχαρη

Τελευταία Άρθρα

Προτεινόμενα Airbnb στη Μαδρίτη

Η Μαδρίτη είναι μια συναρπαστική πόλη με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και σημαντικά μουσεία. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη γαστρονομία, τις επιλογές

Ένα δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου, απαραίτητο σε κάθε ταξίδι

Κάθε χρόνο πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όπως πάντα βρισκόμαστε σε αναζήτηση για το τέλειο δώρο που θα κάνουμε στον αγ

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η απόλαυση της γεύσης της ζάχαρης είναι κάτι που απολαμβάνουμε όλοι μας, και υπάρχουν τόσο ψυχολογικοί όσο και βιολογικοί λόγοι γι’ αυτό. Οι ντοπαμίνες που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο μας όταν καταναλώνουμε ζάχαρη συνδέονται με τα κέντρα ευχαρίστησης και ανταμοιβής, και μας κάνουν να επιθυμούμε ακόμα περισσότερη ζάχαρη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δεν χρειαζόμαστε πρόσθετη ζάχαρη στη διατροφή μας. Τα φρούτα και ορισμένα λαχανικά περιέχουν φυσικά σάκχαρα που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας, αντίθετα από την επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη που προστίθεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και είναι απολύτως άχρηστη στη διατροφή μας.

Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης είναι πολλοί και ανησυχητικοί για την υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου. Το μόνο που κερδίζουμε είναι μια προσωρινή ευχαρίστηση. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα σε ασθένειες. Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν διατροφικά προβλήματα με τα παιδιά τους, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους για γλυκά, αντί να εστιάσουν στα τρόφιμα που πραγματικά χρειάζονται για την υγιή ανάπτυξή τους. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις εξής στρατηγικές:

– Να δώσουμε το καλό παράδειγμα: Είναι αναπόφευκτο να απαιτούμε από τα παιδιά μας να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές, εάν εμείς οι ίδιοι δεν το κάνουμε.

– Να αποφεύγουμε να έχουμε συνεχώς γλυκά στο σπίτι: Και να μην τα θεωρούμε ανώτερα από άλλα τρόφιμα.

– Να διδάξουμε στα παιδιά πώς να είναι πειθαρχημένα όχι μόνο όταν είμαστε παρόντες: Αντί να αρνούμαστε απλώς στα παιδιά μας τα γλυκά, ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να κάνουν συνειδητές επιλογές. Αντί να απαγορεύουμε απλά τα γλυκά, μπορούμε να εξετάσουμε μαζί τα συστατικά και να προσφέρουμε υγιεινότερες εναλλακτικές. Πρέπει να ακούμε το τι θέλουν και πώς νιώθουν τα παιδιά μας, και να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους. Η επιθυμία των παιδιών για ζάχαρη είναι φυσιολογική, αλλά εμείς πρέπει να τους κατευθύνουμε προς έναν άλλο στόχο, που είναι η συνολική βελτίωση της υγείας τους.

Εμπνευσμένοι από αυτήν την προσέγγιση, μπορούμε να παρασκευάσουμε ευφάνταστα γλυκά που θα αγαπήσουν τα παιδιά μας:

– Pancakes βρώμης: Το τέλειο brunch για την Κυριακή. Χρησιμοποιώντας φροντίδα στα υλικά, μπορούμε να παρασκευάσουμε υγιεινά pancakes που θα λατρέψουν. Για ακόμα περισσότερη απόλαυση, μπορούμε να προσθέσουμε κυβάκια φρούτων, ξηρούς καρπούς, βούτυρο ξηρών καρπών ή μέλι.

– Banana bread: Ένα κέικ που μπορούμε να φτιάξουμε χρησιμοποιώντας μόνο υγιεινά υλικά, όπως μπανάνες, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, stevia και μαγειρική σόδα. Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε κομματάκια μαύρης σοκολάτας για μια πιο σοκολατένια γεύση.

– Muffins από γιαούρτι: Ένα φανταστικό γλύκισμα που μπορεί να είναι περισσότερο υγιεινό από τα συνηθισμένα muffins. Τα υλικά περιλαμβάνουν γιαούρτι, μπανάνα, cranberries, μέλι και κανέλα.

– Κορμός σοκολάτας light: Ένα παραλλαγμένο κορμό σοκολάτας που μπορούμε να φτιάξουμε χρησιμοποιώντας χωρίς ζάχαρη μπισκότα digestive, γάλα χαμηλών λιπαρών, κουβερτούρα με στέβια, βανίλια και ρούμι ή κονιάκ.

– Υγιεινό cheesecake: Ένα cheesecake που μπορεί να είναι ελαφρύ και υγιεινό, χρησιμοποιώντας φροντίδα στα υλικά. Τα μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη αλέθονται μαζί με λιωμένο βούτυρο light, και η κρέμα φτιάχνεται με γιαούρτι και τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών.

– Παγωτό φρούτου: Χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουμε παγωτό από το κατάστημα, μπορούμε να παγώσουμε φρούτα όπως μπανάνες ή φράουλες και να τα ανακατέψουμε με γάλα σε μίξερ μέχρι να αποκτήσουν την υφή παγωτού.

Με λίγη δημιουργικότητα, μπορούμε να κάνουμε τη διατροφή των παιδιών μας πιο γλυκιά, διατηρώντας την υγιεινή τους.