3 Απριλίου 2025

Περπάτημα: Η μικρή αλλαγή που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Τελευταία Άρθρα

Κατάγματα: Η πασίγνωστη βιταμίνη που δεν φαίνεται να ωφελεί τα οστά των παιδιών

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D φαίνεται να μην επηρεάζει τα οστά των παιδιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο The Lancet Diabetes & Endocrinology. Αυ

Προβλήματα Συμπεριφοράς Σκύλων: Ποιοί ευθύνονται;

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς με τους σκύλους τους. Ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τ

Η Ευρώπη απάντησε θετικά: Έρχονται 7 οικονομικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σε μια επαναστατική κίνηση για να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο κύμα οικονομικών ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά, η

Σήμερα η 19η εθελοντική αιμοδοσία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την 19η εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, από τις 14:00 έως τις 18:00, στα γραφεία τους (Εθνι

Παιδιά: Σε ποια ηλικία μας… ανατρέπουν περισσότερο;

Η πρόκληση της ανατροφής ενός παιδιού είναι παρούσα από την αρχή. Ωστόσο, υπάρχει μια ηλικία που έχει την τάση να "ταλαιπωρεί" λίγο περισσότερο τους γονείς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το περπάτημα μεγαλύτερης ταχύτητας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, οι άνθρωποι που περπατούν γρηγορότερα έχουν ενισχυμένη μυϊκή δύναμη και καλύτερη φυσική κατάσταση, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η έρευνα συγκέντρωσε δεδομένα από 10 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε Βρετανία, Ιαπωνία και ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 508.121 ενηλίκων. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία των συμμετεχόντων για 3 έως 11 χρόνια και διαπίστωσαν τα εξής:

– Το περπάτημα με ρυθμό 3,2-4,8 χλμ/ώρα συσχετίζεται με 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με το περπάτημα με πιο αργό ρυθμό.
– Το περπάτημα με ρυθμό 4,8-6,4 χλμ/ώρα συσχετίζεται με 24% χαμηλότερο κίνδυνο.
– Το περπάτημα με ταχύτερο ρυθμό από 6,4 χλμ/ώρα συσχετίζεται με 39% χαμηλότερο κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 άτομα που περπατούν σε αυτή την ταχύτητα, υπάρχουν περίπου δύο λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.
– Κάθε αύξηση του ρυθμού βάδισης κατά 1 χλμ/ώρα συσχετίζεται με έξτρα 9% χαμηλότερο κίνδυνο.

Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι, εκτός από τον συνολικό χρόνο περπατήματος, πρέπει να ενθαρρυνθεί οι άνθρωποι να περπατούν με μεγαλύτερη ταχύτητα για να απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα οφέλη για την υγεία τους.

Εκτός από την πρόληψη του διαβήτη, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να αυξήσετε το ρυθμό του περπάτηματος. Περπατώντας μεγαλύτερη απόσταση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες. Αντίστοιχα, περπατώντας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να φτάσετε περισσότερο μακριά, καίγοντας περισσότερες θερμίδες. Επίσης, αυξάνοντας τον ρυθμό του περπατήματος, αυξάνεται και η ένταση της άσκησης, βελτιώνοντας την φυσική σας κατάσταση και μειώνοντας τον κίνδυνο για ποικίλα ζητήματα υγείας.

Για να αυξήσετε τον ταχύτερο ρυθμό του περπατήματός σας, μπορείτε να δοκιμάσετε το εξής: ξεκινήστε με μια σύντομη περπατημένη διαδρομή στο μέσο ρυθμό σας για 3-4 λεπτά, και στη συνέχεια περπατήστε έντονα για 30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε αυτή την διαδικασία πέντε έως δέκα φορές.

Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική ασκητική δραστηριότητα που μπορεί να έχει αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία μας. Αυξήστε τον ρυθμό σας και απολαύστε τα πολλαπλά οφέλη του περπατήματος για την άσκηση του σώματος και την προστασία από τον διαβήτη τύπου 2.