Ποιο συνηθισμένο αντικείμενο στο σπίτι απειλεί την υγεία και είναι πηγή μικροβίων; Η απάντηση δεν είναι άλλη από τις πετσέτες που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Αν και δεν μπορούμε να τις διατηρήσουμε απόλυτα καθαρές, υπάρχουν τρόποι για να περιορίσουμε τους κινδύνους πλένοντάς τις πιο συχνά από ό,τι το κάνουμε τώρα. Πώς όμως μπορεί ακριβώς μια “αθώα” πετσέτα να μας βλάψει;
Κάθε φορά που σκουπίζουμε τα χέρια μας με μια πετσέτα, μικρόβια από το δέρμα μας και το περιβάλλον μεταφέρονται στην επιφάνειά της. Παρόλο που η πλειονότητα αυτών των μικροοργανισμών δεν επηρεάζει την υγεία μας, μια πετσέτα παρέχει το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, ιών και μούχλας. Με την υγρασία και την απορροφητικότητά της, καθώς και την τοποθέτησή της σε σκοτεινό και κλειστό χώρο, οι πετσέτες μπορούν να γίνουν ένα ανάπτυξης μικροοργανισμών.
Η έρευνα έχει δείξει ότι σχεδόν το 90% των πετσετών του μπάνιου είναι μολυσμένο με κολοβακτηρίδια. Το βακτήριο “Staphylococcus aureus” εντοπίστηκε σε ποσοστό 96% από 50 πετσέτες που εξετάστηκαν σε μια μελέτη στο “African Journal of Infectious Diseases”. Αυτό το βακτήριο μπορεί να προκαλέσει δερματικές και συστηματικές λοιμώξεις και είναι συχνά παρών στο δέρμα και στο άνω αναπνευστικό σύστημα.
Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι ότι δεν πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας. Κατά συνέπεια, όταν τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα, μεταφέρουμε βακτήρια σε αυτήν, δημιουργώντας μια ιδανική περιβαλλοντική συνθήκη για την ανάπτυξη τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτά τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν και στους γύρω μας, ιδιαίτερα εάν έχουμε κοψίματα, εκζέματα ή ξηρό δέρμα. Αν χρησιμοποιήσουμε αυτήν την μολυσμένη πετσέτα για να σκουπίσουμε το πρόσωπό μας, τότε πιθανότατα θα μεταδώσουμε αυτά τα βακτήρια σε εμάς.
Για να προστατευτούμε, είναι σημαντικό να πλένουμε τακτικά τις πετσέτες του μπάνιου και της κουζίνας, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και κάθε δύο ημέρες χρήσης αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι. Πρέπει επίσης να φροντίζουμε να κρατάμε τις πετσέτες στεγνές. Μια πετσέτα που θα στεγνώνει πλήρως μεταξύ των χρήσεων σχεδόν δεν αποτελεί πηγή μολυσματικών παραγόντων. Είναι επίσης καλό να κρεμάμε τις πετσέτες σε ράβδο για να στεγνώνουν και να χρησιμοποιούμε πετσέτες από μικροϊνες που στεγνώνουν γρήγορα. Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε το να μοιραζόμαστε πετσέτες και να χρησιμοποιούμε διαφορετικές για πρόσωπο, σώμα και χέρια.
Συμπερασματικά, με τον συστηματικό καθαρισμό των χεριών μας και την τακτική πλύση των πετσετών μας, μπορούμε να αποφύγουμε τους κινδύνους της μόλυνσης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες, μπορούμε να προστατευθούμε και να διατηρήσουμε την υγεία μας- τουλάχιστον όχι από τις πετσέτες…