7 Μαΐου 2025

Πλαστικά θραύσματα: Το κακό που κρύβεται στο εμφιαλωμένο νερό

Τελευταία Άρθρα

Νέες μεθόδοι για αντιγήρανση: Πέρα από το botox

Αν ψάχναμε για το μαγικό ελιξίριο της νεότητας, η πρώτη σκέψη θα ήταν πιθανότατα το botox. Από την εποχή της ανακάλυψής του στα τέλη της δεκαετίας του '80, τ

Αποφύγετε αυτούς τους συνδυασμούς συστατικών για την περιποίηση του ευαίσθητου δέρματος

Για να απολαμβάνετε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα, είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τη ρουτίνα περιποίησής σας σύμφωνα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Δυστυ

Κορωνοϊός: Αύξηση των εισαγωγών και έκρηξη κρουσμάτων της JN1 – Νέα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δημοσίευσε τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της γρίπης και του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Άνοιξη στην Αμερική: Η διαχρονική επιρροή των Sopranos και οι πιθανότητες ενός επαναλανσιασμού

Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, την 10η Ιανουαρίου, ξεκίνησε μια σειρά που θα άφηνε εποχή. Οι Sopranos, δημιουργία του Ντέιβιντ Τσέις, έφεραν επανάσταση στη μι

Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19 σύμφωνα με νέα έρευνα

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health αποκαλύπτει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο νόσησης από τον COVID-19. Συ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μία νέα έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες αποκαλύπτει τον ανησυχητικό αριθμό των πλαστικών θραυσμάτων που περιέχει το εμφιαλωμένο νερό και τις επιπτώσεις που έχουν στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε λίτρο εμφιαλωμένου νερού περιέχει περίπου 240.000 ανιχνεύσιμα πλαστικά θραύσματα, έναν αριθμό πολύ μεγαλύτερο από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η έρευνα περιλάμβανε την ανάλυση τριών μαρκών εμφιαλωμένου νερού που διατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επιστήμονες ανέλυσαν πλαστικά σωματίδια μεγέθους 100 νανομέτρων και εντόπισαν ανάμεσά τους περίπου 110.000 έως 370.000 σωματίδια ανά λίτρο. Το 90% αυτών ήταν νανοπλαστικά και τα υπόλοιπα μικροπλαστικά. Πλαστικά υλικά όπως το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) και το πολυαμίδιο (ένας τύπος νάιλον) εντοπίστηκαν ανάμεσα στα θραύσματα που εξετάστηκαν.

Τα πλαστικά θραύσματα μπορούν να περάσουν από τα έντερα και τους πνεύμονες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και να φθάσουν σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα εμβρυϊκά συστήματα. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν μελέτες για να εξετάσουν τις πιθανές επιπτώσεις των πλαστικών θραυσμάτων σε διάφορα οργανισμικά συστήματα. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της μικροσκοπίας διεγερμένης σκέδασης Ραμάν.

Οι επόμενες έρευνες της ομάδας περιλαμβάνουν την εξέταση του νερού της βρύσης, καθώς έχει αποδειχθεί ότι περιέχει επίσης μικροπλαστικά, αν και σε μικρότερες ποσότητες από το εμφιαλωμένο νερό. Επίσης, εξετάζονται τα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά που προέρχονται από τα λύματα των οικιακών και εμπορικών πλυντηρίων ρούχων. Στόχος της ομάδας είναι να αναπτυχθούν φίλτρα που θα μειώσουν τη ρύπανση από τα πλυντήρια ρούχων. Επιπλέον, οι ερευνητές συνεργάζονται με ειδικούς σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας για να μετρήσουν τα νανοπλαστικά σε ανθρώπινα ιστούς και να εξετάσουν τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη και το νευρικό σύστημα.

Παγκοσμίως, κάθε χρόνο παράγονται περίπου 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού, εκ των οποίων πάνω από 30 εκατομμύρια τόνοι απορρίπτονται στα ύδατα και στην ξηρά. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι πολλά πλαστικά προϊόντα αποβάλλουν σωματίδια και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Τα περισσότερα πλαστικά δεν διασπώνται, αλλά διαιρούνται σε μικρότερα σωματίδια της ίδιας χημικής σύνθεσης. Τα πλαστικά θραύσματα στο εμφιαλωμένο νερό εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε μελέτη του 2018 και από τότε ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι πληροφορίες αυτές είναι ανησυχητικές και απαιτούν δράση για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης. Είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν πιο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις για τη χρήση πλαστικών υλικών και να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης πλαστικών προϊόντων. Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε τα ύδατα μας καθαρά και την υγεία μας ασφαλή είναι να αναλάβουμε δράση και να αλλάξουμε τις συνήθειές μας.