Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος στο ΔΣ του ΕΟΔΥ, Δημήτρη Παρασκευή, η πνευμονία που εμφανίζεται στην Κίνα και επηρεάζει κυρίως τα παιδιά δεν πιθανότατα αφορά μια νέα πανδημία. Ο κ. Παρασκευής υποστηρίζει ότι αυτή η έξαρση είναι πιθανότερο να οφείλεται σε γνωστά παθογόνα που κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Παρασκευής επισημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να γίνουν πιο ακριβή συμπεράσματα.
Ο καθηγητής εξηγεί επίσης ότι, παρότι η ανάρρωση από την πνευμονία συμβαίνει σε λίγες μέρες, ο ιός εξακολουθεί να είναι παρών στα κόπρανα για μερικές εβδομάδες. Αυτό καθιστά σημαντική την τήρηση μέτρων υγιεινής και πρόληψης, ειδικά στα παιδικά ιδρύματα, για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση στον ιό, ακόμα και για παιδιά που έχουν αναρρώσει.
Σχετικά με τον κορωνοϊό, ο καθηγητής αναφέρει ότι παρατηρείται μία σταθεροποίηση στην κυκλοφορία του, αλλά εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Επίσης, επισημαίνει ότι η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ομάδων είναι σημαντική και πρέπει να διατηρείται.
Ο καθηγητής Παρασκευής καταλήγει λέγοντας ότι οι ιοί και τα παθογόνα είναι μέρος της ζωής μας και συχνά έχουμε επιδημίες και αυξημένη κυκλοφορία παθογόνων λόγω του τρόπου ζωής μας. Επομένως, είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, να συμβουλευόμαστε τους γιατρούς και να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, θεραπείας και ενίσχυσης της ανοσίας μας.