Ο κόσμος των φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων είναι ακόμα σε αναμμένα κάρβουνα για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ανάμεσα στις οποίες επικρατεί ένας πόλεμος χωρίς τέλος. Η προσπάθεια για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, έχει ωστόσο φέρει ορισμένες θετικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), η απαγόρευση αυτή έχει οδηγήσει σε μια σταδιακή βελτίωση της επάρκειας των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Πλέον, οι ασθενείς έχουν καλύτερη προσβασιμότητα στα φάρμακα, προϋπόθεση για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους και να διατηρήσουν την υγεία τους. Επιπλέον, οι εταιρείες έχουν τώρα τη δυνατότητα να διαθέτουν τα φάρμακά τους στην εγχώρια αγορά, χωρίς τον φόβο ότι θα καταλήξουν σε ξένες αγορές μέσω των παράλληλων εξαγωγών.
Ωστόσο, παρά την εν λόγω βελτίωση, το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων δεν έχει ακόμα επιλυθεί πλήρως. Για την παρακολούθηση και τη διευκόλυνση αυτού του ζητήματος, πρόκειται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή μια ψηφιακή εφαρμογή που θα καταγράφει τη διακίνηση των φαρμάκων. Αυτή η εφαρμογή θα παρέχει στοιχεία στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στην Πολιτεία, προς όφελος της παρακολούθησης και της βελτίωσης της κατάστασης.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε προσπάθεια ορισμένων να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή για προσωπικό όφελος και να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Για τους φαρμακοποιούς, το σημαντικότερο είναι η ευημερία και η υγεία των πολιτών, καθώς το φάρμακο αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι απλώς ένα εμπόρευμα. Η υγεία δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αλόγιστου επιχειρείν, αλλά πρέπει να προστατεύεται πάνω απ’ όλα.
Μέσα από αυτές τις προσπάθειες και την σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, ελπίζουμε να δούμε ένα μέλλον όπου οι ελλείψεις φαρμάκων θα είναι παρελθόν και οι πολίτες θα έχουν πάντα πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα για τη θεραπεία τους. Αυτή η επίτευξη πρέπει να αποτελέσει στόχο για όλους μας, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή υγεία και ευημερία της κοινωνίας μας.