Πλησιάζοντας το Πάσχα, η ετοιμασία για τις γιορτές έχει ήδη ξεκινήσει σε όλη την χώρα. Οι παραδόσεις, οι αγαπημένες συνήθειες και τα εορταστικά γεύματα συνδέονται με αυξημένη κατανάλωση κρέατος, τυριών, αυγών και γλυκών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των τροφιμογενών νοσημάτων και τη σπατάλη των τροφίμων.
Ο Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων (ΕΦΕΤ) παρέχει χρήσιμες οδηγίες για τους καταναλωτές, προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά για την εορταστική περίοδο. Ο προγραμματισμός των αγορών, η επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών είναι παράγοντες που βοηθούν όχι μόνο στη διατήρηση της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά και στην οικονομική εξοικονόμηση.
Ως καταναλωτές, πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τη σημασία των παρακάτω συμβουλών:
1. Προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
2. Διαβάζουμε τις ενδείξεις στη συσκευασία των προϊόντων. Στην ετικέτα βρίσκουμε πληροφορίες για την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τις ορθές συνθήκες αποθήκευσης και τα διατροφικά στοιχεία. Αν έχουμε αλλεργίες, πρέπει να προσέχουμε τις πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα συστατικά.
3. Φροντίζουμε για την καθαριότητα του καταστήματος και του εξοπλισμού όπου γίνεται η αγορά των τροφίμων.
4. Διασφαλίζουμε ότι το κρέας που αγοράζουμε είναι τοποθετημένο σε ψυγεία ή προθήκες ψύξης που λειτουργούν. Για κατεψυγμένα κρέατα, ελέγχουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης.
5. Χωρίζουμε σε διαφορετικές σακούλες τα ωμά τρόφιμα που αγοράζουμε και χρειάζονται μαγείρεμα, από εκείνα που είναι έτοιμα προς κατανάλωση, προκειμένου να αποφύγουμε τη διασταυρούμενη μικροβιακή μόλυνση. Επίσης, αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη, ώστε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.
6. Φροντίζουμε για τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων στα ντουλάπια, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, προκειμένου να διατηρηθούν στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
7. Προσέχουμε τις θερμοκρασίες. Τοποθετούμε γρήγορα στο ψυγείο τα φρέσκα τρόφιμα μετά την αγορά τους. Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό (πάνω από 60°C) πριν από το σερβίρισμα. Δεν αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες.
8. Προετοιμάζουμε το κρέας για μαγείρεμα ακολουθώντας ορθές πρακτικές υγιεινής, προκειμένου να αποφύγουμε τις επιμολύνσεις μαγειρεμένου κρέατος με ωμά τρόφιμα και να διατηρήσουμε καθαρές τις επιφάνειες.
9. Όσον αφορά τα αμνοερίφια, ελέγχουμε να υπάρχει σφραγίδα σε σχήμα αυγού στα σφαγεία, η οποία δείχνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος κρεοσκοπικός έλεγχος.
10. Για τα σπλάχνα και το κρέας, φροντίζουμε να βρίσκονται υπό ψύξη και ελέγχουμε την ημερομηνία κατάψυξης και ανάλωσης αντίστοιχα.
11. Όσον αφορά τα αυγά, ελέγχουμε τις ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την κατηγορία ποιότητας και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Τα φρέσκα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό χώρο ή στο ψυγείο. Τα βρασμένα αυγά πρέπει να τοποθετούνται ξεχωριστά από τα φρέσκα και να καταναλώνονται εντός μιας εβδομάδας.
12. Όσον αφορά τη βαφή των αυγών, χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένες βαφές και ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες. Βάφουμε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει.
Αν αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως υποβαθμισμένα ή ακατάλληλα τρόφιμα ή φαινόμενα εξαπάτησης, μπορούμε να καταγγείλουμε το γεγονός στον τηλεφωνικό αριθμό 11717.
Με βάση αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να προετοιμαστούμε σωστά για το Πάσχα και να απολαύσουμε υγιεινά και ασφαλή εορταστικά γεύματα με την οικογένειά μας.