28 Απριλίου 2025

Προσοχή κατά την επιλογή τροφίμων: Αποφύγετε αυτά τα 4 επικίνδυνα προϊόντα

Τελευταία Άρθρα

Παιδί: Μια προσέγγιση που διδάσκει τη νίκη και την ήττα

Όταν παρακολουθούμε τα παιδιά μας να αναμετρώνται σε ένα παιχνίδι ή σε ένα αθλητικό γεγονός, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να μάθουν να ανταγωνίζοντα

Το Gamay: Ένα μπαρ γεμάτο φυσικά κρασιά, ντίσκο και pinsa με μορταδέλα

Τα τελευταία χρόνια, η έξοδος στην Αθήνα έχει αλλάξει ριζικά. Ο κόσμος του κρασιού έχει γίνει πιο οικείος και τα μπαρ και εστιατόρια προσέχουν όλο και περισσ

Ο νέος κόσμος του μωρού σας: 12 εκπληκτικά πράγματα που ανακαλύπτει στην ηλικία 0-3 μηνών

Η πρώτη φορά που κρατήσατε το μωρό σας στην αγκαλιά σας, καταλάβατε πόσο μικρούλι και ευάλωτο είναι. Ο Αντουάν ντε Σεν Εξιπερί, συγγραφέας του μικρού Πρίγκιπ

Μια Οδύσσεια στον Τηλεοπτικό Γαλαξία

Ο τίτλος στην αρχή τουυ: Το "Milky Way" ξεκινά μια καινούργια εποχή στην τηλεόραση Πολύ πριν έρθουν οι γιορτές, το «Milky Way» έκανε την εμφάνισή του στο M

Νέος Κορωνοϊός: Υψηλότερη έξαρση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου – Προβληματίζει ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού

Η έξαρση του νέου κορωνοϊού που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή της μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, αναφέρει ο Γκίκας Μαγιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ίσως πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή κατά την αγορά μας από το σούπερ μάρκετ την επόμενη φορά που θα κάνουμε τα ψώνια μας. Ειδικοί τροφίμων ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει για τέσσερα προϊόντα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και θεωρούνται λιγότερο ασφαλή. Ας αναλύσουμε αυτά τα τέσσερα τρόφιμα και ας εξηγήσουμε γιατί οι ειδικοί τα θεωρούν κινδυνούς για την υγεία μας.

1. Ακατέργαστες φύτρες
Αν συνηθίζετε να προσθέτετε φύτρες και τριφύλλι ως γαρνιτούρα σε τοστ και σάντουιτς, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ακατέργαστες φύτρες μπορούν να αποτελέσουν πηγή βακτηριακής μόλυνσης. Εάν τις τρώτε ωμές, υπάρχει κίνδυνος να εκτεθείτε σε βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E.coli. Συνιστάται η μαγείρευσή τους στον ατμό για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

2. Ακατέργαστο, μη παστεριωμένο γάλα
Το μη παστεριωμένο γάλα αποτελεί πηγή επικίνδυνων παθογόνων οργανισμών. Το γάλα που έχει παστεριωθεί υποβάλλεται σε θέρμανση για να εξαλείψει επιβλαβή βακτήρια, ενώ το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να περιέχει ζωντανούς παθογόνους οργανισμούς. Οι ευάλωτες ομάδες, όπως άτομα με ασθένειες, παιδιά, ηλικιωμένοι και έγκυες γυναίκες, θα πρέπει να αποφεύγουν το μη παστεριωμένο γάλα.

3. Προϊόντα που έχουν κοπεί προηγουμένως
Τα προηγούμενα κομμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να φαίνονται βολικά, αλλά πρέπει να προσέχουμε. Πλύνετε καλά τα προϊόντα πριν τα καταναλώσετε και αποφύγετε την επαφή τους με το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά στο καλάθι του παντοπωλείου.

4. Ζεστό φαγητό από μπουφέ
Εάν επιλέξετε να φάτε από ένα μπουφέ με ζεστό φαγητό, πρέπει να προσέχετε τη θερμοκρασία του. Τα ζεστά φαγητά πρέπει να διατηρούνται σε υψηλή θερμοκρασία, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριακών παθογόνων. Προτιμήστε μπουφέ με υψηλές προδιαγραφές θερμοκρασίας. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξετε καθαρούς μπουφέδες και λαβίδες για να αποφύγετε μολύνσεις. Συνεπώς, ενώ μπορεί να φαίνονται εύκολα διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις συστάσεις των ειδικών για την ασφάλεια των τροφίμων και να προστατεύουμε την υγεία μας. Ενημερωθείτε και λάβετε προφυλάξεις κατά την επιλογή τροφίμων για εσάς και την οικογένειά σας.