4 Δεκεμβρίου 2025

Προσοχή κατά την επιλογή τροφίμων: Αποφύγετε αυτά τα 4 επικίνδυνα προϊόντα

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ίσως πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή κατά την αγορά μας από το σούπερ μάρκετ την επόμενη φορά που θα κάνουμε τα ψώνια μας. Ειδικοί τροφίμων ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει για τέσσερα προϊόντα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και θεωρούνται λιγότερο ασφαλή. Ας αναλύσουμε αυτά τα τέσσερα τρόφιμα και ας εξηγήσουμε γιατί οι ειδικοί τα θεωρούν κινδυνούς για την υγεία μας.

1. Ακατέργαστες φύτρες
Αν συνηθίζετε να προσθέτετε φύτρες και τριφύλλι ως γαρνιτούρα σε τοστ και σάντουιτς, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ακατέργαστες φύτρες μπορούν να αποτελέσουν πηγή βακτηριακής μόλυνσης. Εάν τις τρώτε ωμές, υπάρχει κίνδυνος να εκτεθείτε σε βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E.coli. Συνιστάται η μαγείρευσή τους στον ατμό για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

2. Ακατέργαστο, μη παστεριωμένο γάλα
Το μη παστεριωμένο γάλα αποτελεί πηγή επικίνδυνων παθογόνων οργανισμών. Το γάλα που έχει παστεριωθεί υποβάλλεται σε θέρμανση για να εξαλείψει επιβλαβή βακτήρια, ενώ το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να περιέχει ζωντανούς παθογόνους οργανισμούς. Οι ευάλωτες ομάδες, όπως άτομα με ασθένειες, παιδιά, ηλικιωμένοι και έγκυες γυναίκες, θα πρέπει να αποφεύγουν το μη παστεριωμένο γάλα.

3. Προϊόντα που έχουν κοπεί προηγουμένως
Τα προηγούμενα κομμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να φαίνονται βολικά, αλλά πρέπει να προσέχουμε. Πλύνετε καλά τα προϊόντα πριν τα καταναλώσετε και αποφύγετε την επαφή τους με το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά στο καλάθι του παντοπωλείου.

4. Ζεστό φαγητό από μπουφέ
Εάν επιλέξετε να φάτε από ένα μπουφέ με ζεστό φαγητό, πρέπει να προσέχετε τη θερμοκρασία του. Τα ζεστά φαγητά πρέπει να διατηρούνται σε υψηλή θερμοκρασία, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριακών παθογόνων. Προτιμήστε μπουφέ με υψηλές προδιαγραφές θερμοκρασίας. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξετε καθαρούς μπουφέδες και λαβίδες για να αποφύγετε μολύνσεις. Συνεπώς, ενώ μπορεί να φαίνονται εύκολα διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις συστάσεις των ειδικών για την ασφάλεια των τροφίμων και να προστατεύουμε την υγεία μας. Ενημερωθείτε και λάβετε προφυλάξεις κατά την επιλογή τροφίμων για εσάς και την οικογένειά σας.