2 Οκτωβρίου 2025

Προσοχή κατά την επιλογή τροφίμων: Αποφύγετε αυτά τα 4 επικίνδυνα προϊόντα

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ίσως πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή κατά την αγορά μας από το σούπερ μάρκετ την επόμενη φορά που θα κάνουμε τα ψώνια μας. Ειδικοί τροφίμων ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει για τέσσερα προϊόντα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και θεωρούνται λιγότερο ασφαλή. Ας αναλύσουμε αυτά τα τέσσερα τρόφιμα και ας εξηγήσουμε γιατί οι ειδικοί τα θεωρούν κινδυνούς για την υγεία μας.

1. Ακατέργαστες φύτρες
Αν συνηθίζετε να προσθέτετε φύτρες και τριφύλλι ως γαρνιτούρα σε τοστ και σάντουιτς, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ακατέργαστες φύτρες μπορούν να αποτελέσουν πηγή βακτηριακής μόλυνσης. Εάν τις τρώτε ωμές, υπάρχει κίνδυνος να εκτεθείτε σε βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E.coli. Συνιστάται η μαγείρευσή τους στον ατμό για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

2. Ακατέργαστο, μη παστεριωμένο γάλα
Το μη παστεριωμένο γάλα αποτελεί πηγή επικίνδυνων παθογόνων οργανισμών. Το γάλα που έχει παστεριωθεί υποβάλλεται σε θέρμανση για να εξαλείψει επιβλαβή βακτήρια, ενώ το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να περιέχει ζωντανούς παθογόνους οργανισμούς. Οι ευάλωτες ομάδες, όπως άτομα με ασθένειες, παιδιά, ηλικιωμένοι και έγκυες γυναίκες, θα πρέπει να αποφεύγουν το μη παστεριωμένο γάλα.

3. Προϊόντα που έχουν κοπεί προηγουμένως
Τα προηγούμενα κομμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να φαίνονται βολικά, αλλά πρέπει να προσέχουμε. Πλύνετε καλά τα προϊόντα πριν τα καταναλώσετε και αποφύγετε την επαφή τους με το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά στο καλάθι του παντοπωλείου.

4. Ζεστό φαγητό από μπουφέ
Εάν επιλέξετε να φάτε από ένα μπουφέ με ζεστό φαγητό, πρέπει να προσέχετε τη θερμοκρασία του. Τα ζεστά φαγητά πρέπει να διατηρούνται σε υψηλή θερμοκρασία, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριακών παθογόνων. Προτιμήστε μπουφέ με υψηλές προδιαγραφές θερμοκρασίας. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξετε καθαρούς μπουφέδες και λαβίδες για να αποφύγετε μολύνσεις. Συνεπώς, ενώ μπορεί να φαίνονται εύκολα διαθέσιμα στα σούπερ μάρκετ, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις συστάσεις των ειδικών για την ασφάλεια των τροφίμων και να προστατεύουμε την υγεία μας. Ενημερωθείτε και λάβετε προφυλάξεις κατά την επιλογή τροφίμων για εσάς και την οικογένειά σας.