2 Οκτωβρίου 2025

Προσοχή στα τρόφιμα! Μια οδηγία για ασφαλή κατανάλωση

Τελευταία Άρθρα

8 καταπληκτικά Airbnb για τη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για city breaks, γνωστή για τον πολιτισμό, την εκπληκτική γαστρονομία και τη νυχτερινή διασκέδαση. Είναι

Προτεινόμενα Airbnb στη Μαδρίτη

Η Μαδρίτη είναι μια συναρπαστική πόλη με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και σημαντικά μουσεία. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη γαστρονομία, τις επιλογές

Ένα δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου, απαραίτητο σε κάθε ταξίδι

Κάθε χρόνο πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όπως πάντα βρισκόμαστε σε αναζήτηση για το τέλειο δώρο που θα κάνουμε στον αγ

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η ασφάλεια της διατροφής μας δεν εξαρτάται μόνο από την επιλογή των σωστών τροφίμων, αλλά και από την προέλευση, τον τρόπο μαγειρέματος και τη συντήρησή τους. Ένα μικρό λάθος στην επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση και να προκαλέσει άσχημα συμπτώματα. Έτσι, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και προληπτικοί στην καθημερινή μας διατροφή.

Σύμφωνα με τη μικροβιολόγο Primrose Freestone, η προσωπική υγιεινή παίζει καίριο ρόλο. Πριν έρθουμε σε επαφή με τρόφιμα, είναι σημαντικό να πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας για να αποφύγουμε πιθανές λοιμώξεις. Επιπλέον, οι πρακτικές μαγειρέματος παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων και να αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε αν φαίνονται αλλοιωμένα ή αν η συσκευασία έχει υποστεί ζημιά.

Για ασφαλή κατανάλωση, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτον, αποφεύγουμε τη χρήση των ίδιων σανιδών κοπής για ωμά και μαγειρεμένα φαγητά, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων. Επίσης, στο μαγείρεμα του κρέατος, είναι απαραίτητο να διασφαλίζουμε πλήρες ψήσιμο. Η χρήση θερμομέτρου ψησίματος μπορεί να είναι χρήσιμη για ασφαλές μαγείρεμα, όπου η εσωτερική θερμοκρασία φτάνει περίπου τους 70°C.

Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουμε το ξαναζέσταμα του μαγειρεμένου ρυζιού, καθώς μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση από τους σπόρους Bacillus cereus που επιβιώνουν. Την ίδια προσοχή πρέπει να δείξουμε και στις έτοιμες σαλάτες, πλένοντας προσεκτικά τα φύλλα πριν τις καταναλώσουμε και καταναλώνοντάς τις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, καθώς το περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης, στα μπουφέ, πρέπει να διατηρούμε τα ευαίσθητα τρόφιμα κρύα και καλυμμένα, ενώ πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη διάρκεια, καθώς δύο ώρες είναι το όριο ασφαλούς διατήρησης.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας με ασφάλεια και να προστατευτούμε από πιθανά ρίσκα. Να θυμάστε πάντα ότι η υγεία μας εξαρτάται από κάθε μικρή λεπτομέρεια και την προσοχή που δίνουμε στη διατροφή μας.