24 Μαΐου 2025

Προσοχή στα τρόφιμα! Μια οδηγία για ασφαλή κατανάλωση

Τελευταία Άρθρα

Προσοχή στα τρόφιμα! Μια οδηγία για ασφαλή κατανάλωση

Η ασφάλεια της διατροφής μας δεν εξαρτάται μόνο από την επιλογή των σωστών τροφίμων, αλλά και από την προέλευση, τον τρόπο μαγειρέματος και τη συντήρησή τους

Η ευεξία της yoga για τα άτομα με άσθμα

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Annals of Medicine", η άσκηση της yoga μπορεί να είναι καθοριστική για τη βελτίωση και τη διαχείρι

Η σημασία της επιλογής υγιεινών τροφών για την απώλεια βάρους

Αν προσπαθείτε να χάσετε μερικά κιλά, η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Appetite» ανακαλύπτει ότι η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνετε είναι πιο σ

Η μάχη του φαγητού: Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσκολία των παιδιών στο φαγητό

Η ώρα του φαγητού μπορεί να γίνει ένα πεδίο μάχης για πολλούς γονείς και παιδιά. Η επιλεκτική διατροφή μπορεί να είναι μια πρόκληση για την υγεία του παιδιού

Σύγχρονες μεθόδοι αντιμετώπισης πόνου στο γόνατο για γρήγορη ανάρρωση

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Αυτοί οι πόνοι μπορεί να προκληθούν είτε από τρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η ασφάλεια της διατροφής μας δεν εξαρτάται μόνο από την επιλογή των σωστών τροφίμων, αλλά και από την προέλευση, τον τρόπο μαγειρέματος και τη συντήρησή τους. Ένα μικρό λάθος στην επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση και να προκαλέσει άσχημα συμπτώματα. Έτσι, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και προληπτικοί στην καθημερινή μας διατροφή.

Σύμφωνα με τη μικροβιολόγο Primrose Freestone, η προσωπική υγιεινή παίζει καίριο ρόλο. Πριν έρθουμε σε επαφή με τρόφιμα, είναι σημαντικό να πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας για να αποφύγουμε πιθανές λοιμώξεις. Επιπλέον, οι πρακτικές μαγειρέματος παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων και να αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε αν φαίνονται αλλοιωμένα ή αν η συσκευασία έχει υποστεί ζημιά.

Για ασφαλή κατανάλωση, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτον, αποφεύγουμε τη χρήση των ίδιων σανιδών κοπής για ωμά και μαγειρεμένα φαγητά, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων. Επίσης, στο μαγείρεμα του κρέατος, είναι απαραίτητο να διασφαλίζουμε πλήρες ψήσιμο. Η χρήση θερμομέτρου ψησίματος μπορεί να είναι χρήσιμη για ασφαλές μαγείρεμα, όπου η εσωτερική θερμοκρασία φτάνει περίπου τους 70°C.

Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουμε το ξαναζέσταμα του μαγειρεμένου ρυζιού, καθώς μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση από τους σπόρους Bacillus cereus που επιβιώνουν. Την ίδια προσοχή πρέπει να δείξουμε και στις έτοιμες σαλάτες, πλένοντας προσεκτικά τα φύλλα πριν τις καταναλώσουμε και καταναλώνοντάς τις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, καθώς το περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης, στα μπουφέ, πρέπει να διατηρούμε τα ευαίσθητα τρόφιμα κρύα και καλυμμένα, ενώ πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη διάρκεια, καθώς δύο ώρες είναι το όριο ασφαλούς διατήρησης.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας με ασφάλεια και να προστατευτούμε από πιθανά ρίσκα. Να θυμάστε πάντα ότι η υγεία μας εξαρτάται από κάθε μικρή λεπτομέρεια και την προσοχή που δίνουμε στη διατροφή μας.