Η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα είναι γεμάτη από θρησκευτικές τελετές και παραδόσεις. Ωστόσο, για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ακολουθείται η νηστεία που μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή τους και να δυσκολέψει τη θεραπεία τους. Σε αυτό, θα δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις παραδόσεις και να φροντίσουν την υγεία τους.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι παραδοσιακές νηστίσιμες συνταγές συνήθως περιέχουν πολλά αμυλούχα τρόφιμα, όπως ζυμαρικά, πατάτες και ψωμί, που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσουν το σωματικό βάρος. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να τηρήσουν τα άτομα με διαβήτη τις παρακάτω οδηγίες κατά τη διάρκεια της νηστείας:
1. Διατήρηση σταθερού ωραρίου γευμάτων και σωματικής άσκησης.
2. Κατανάλωση σνακ μεταξύ των γευμάτων, όπως ένα φρούτο ή μερικοί ξηροί καρποί, για να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
3. Προσοχή στις ποσότητες αμυλούχων τροφίμων και γλυκών στο πασχαλινό τραπέζι. Μπορούν να καταναλωθούν, αλλά με μέτρο.
4. Συνοδεία του κρέατος με άφθονη ποσότητα σαλάτας, για να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειωθεί η χοληστερόλη των τροφών.
5. Περίπατος μετά το φαγητό για εξισορρόπηση της χώνεψης και αποφυγή πρόσληψης ανεπιθύμητου βάρους.
6. Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, περιορίζοντας τις ποσότητες σε 2 μονάδες αλκοόλης, όπως δύο ποτήρια κρασί ή μπύρας.
Αν έχετε επιθυμία για κάποιο γλυκό, προτιμήστε κάποιο με στέβια και καταναλώστε το προς το απόγευμα με κάποια χρονική διαφορά από το γεύμα. Μην ξεχνάτε ότι η σωματική άσκηση είναι επίσης σημαντική και ένας καλός περίπατος μετά το φαγητό μπορεί να συμβάλει στην χώνεψη και στον έλεγχο του βάρους.
Σε γενικές γραμμές, η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα μπορούν να αποτελέσουν μια άσκηση πίστης, υπομονής και επιμονής στην υγιεινή διατροφή. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής θα οδηγήσει στη συμπόρευση της Ανάστασης με τη “μεταβολική ανάσταση” των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.
Δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου Μetropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ
Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital