Το παλιό ρητό των μαμάδων μας ότι πρέπει να αποφεύγουμε την κοντινή επαφή με την τηλεόραση για να μην βλάψουμε τα μάτια μας, αποδεικνύεται πλέον σωστό! Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Deutsches Arzteblatt international” του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου, τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν μυωπία από εκείνα που παίρνουν την απαραίτητη ηλιακή έκθεση.
Οι έρευνες δείχνουν ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης μυωπίας, πρέπει να περνάμε τουλάχιστον 2 ώρες έξω καθημερινά. Ωστόσο, πολλά παιδιά δεν ακολουθούν αυτήν τη συνήθεια λόγω της αυξημένης χρήσης τεχνολογίας, όπως τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και tablets. Το φως που εκπέμπουν αυτές οι οθόνες, καθώς και η ακτινοβολία μπλε φωτός που είναι πιο επιβλαβής για τα μάτια μας, προκαλούν ζημιές στον αμφιβληστροειδή μας. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των παιδιών πάσχει από μυωπία, μια παθήση που έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Πέρα από τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε, όπως η χρήση κατάλληλων γυαλιών, η μείωση του χρόνου επί οθόνης και η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, η σωστή διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών μας.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ορισμένα συστατικά μπορούν να συμβάλουν στην καλή όραση και την προστασία των ματιών μας. Η λουτεΐνη, για παράδειγμα, απορροφά μεγάλο ποσοστό της ακτινοβολίας και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια μας. Πηγές λουτεΐνης περιλαμβάνουν τον κρόκο του αβγού, το λάχανο, τα σπαράγγια, τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή.
Επιπλέον, η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών μας και προλαμβάνει την ξηρότητα του επιπεφυκότα και την κακή προσαρμογή στο σκοτάδι. Βρίσκεται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια, καθώς και στο μουρουνέλαιο, τα ιχθυέλαια, το συκώτι και τον κρόκο του αβγού.
Επιπλέον, το β-καροτένιο είναι ένα ανεκτίμητο συστατικό για τα μάτια μας. Περιλαμβάνεται κυρίως σε φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, πορτοκαλοκίτρινα φρούτα, όπως το βερίκοκο, το μάγκο και το μανταρίνι, καθώς και σε καρότο και γλυκοπατάτα.
Εν τέλει, τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της όρασης στα νεογνά και είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Περιλαμβάνονται σε ιχθυέλαια, ψάρια, καρύδια και σε λαχανικά όπως η αντράκλα.
Πέραν από την προστασία με γυαλιά και την περιορισμένη χρήση των οθονών, οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να συνεισφέρουν στην υγεία των ματιών μας. Με μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει αυτά τα συστατικά, μπορούμε να προασπίσουμε την όρασή μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας.