14 Μαρτίου 2025

Προσφέρετε στα μάτια σας αυτά τα θρεπτικά συστατικά για καλύτερη όραση

Τελευταία Άρθρα

Πώς να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα τον χειμώνα: Τι χρειάζεται να ξέρουμε

Ο χειμώνας έχει φτάσει και μαζί του έχει φέρει και τις γνωστές ιογενείς νόσους, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, ακόμα και ο κορωνοϊός. Όταν ο καιρός είναι

Η σημασία της παραμονής των γατιών με τις μητέρες τους

Πολλές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κατάσταση όπου πρέπει να αναλάβουμε φροντίδα για ένα γατάκι σε πολύ μικρή ηλικία, χωρίς την παρουσία της μαμάς το

21 νέες προτάσεις για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και η αειφόρος ανάπτυξή του είναι επιτακτική ανάγκη. Μια νέα έρευνα, που πραγματο

11 ζώα που παραμένουν πιστά σε έναν σύντροφο για πάντα

Μονογαμία στο ζωικό βασίλειο; Σίγουρα όχι κάτι ασυνήθιστο. Παρόλο που η μονογαμία είναι σπάνια στη φύση, υπάρχουν ωστόσο ζώα που παραμένουν πιστά σε έναν σύν

Καταπολέμηση της καρδιακής ανεπάρκειας: Η εντυπωσιακή ισχύς ενός νέου φυτικού εκχυλίσματος

Παγκόσμιας φήμης ασθένεια, η καρδιακή ανεπάρκεια στέλνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο νοσηλευτές και οδηγεί σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Ωστόσο, μια νέα έ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι επιστήμονες δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με τις ανακαλύψεις τους, και αυτή τη φορά έχουν εντοπίσει ένα φρούτο που μπορεί να διατηρήσει τα μάτια μας υγιή και λειτουργικά. Όχι, δεν είναι το καρότο, αλλά το σταφύλι. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Function, η καθημερινή κατανάλωση λίγων ροδακίνων μπορεί να ενισχύσει αισθητά την υγεία των ματιών μας. Οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης εξηγούν αυτή την ιδιότητα των σταφυλιών στην αντιοξειδωτική τους δράση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα κύρια αίτια των οφθαλμικών παθήσεων είναι το οξειδωτικό στρες και τα αυξημένα επίπεδα των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Τα AGEs είναι βλαβερές χημικές ουσίες που προκύπτουν από την υπερβολική συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα. Εκτός από τον κίνδυνο που προκαλείται σε διάφορες ασθένειες και την γήρανση του οργανισμού, τα AGEs μπορούν να βλάψουν τη δομή του αμφιβληστροειδούς και τις κυτταρικές λειτουργίες, επιδεινώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Το σταφύλι, λόγω των αντιοξειδωτικών και πολυφαινόλες που περιέχει, μπορεί να μειώσει αυτό το οξειδωτικό στρες και να προλάβει το σχηματισμό AGEs. Παλαιότερες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της αμερικανικής «Ένωσης για την Έρευνα σχετικά με την Όραση και την Οφθαλμολογία» επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση σταφυλιών επηρεάζει θετικά την υγεία των ματιών, προστατεύοντας το αμφιβληστροειδές από δυνητικές βλάβες.

Επιπλέον, για την καλή όραση χρειάζεστε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η βήτα-καροτίνη, η βιταμίνη Α, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Συνεπώς, προτείνεται η συμπερίληψη των ακόλουθων τροφών στη διατροφή σας για τη βελτίωση της όρασης: καρότα, πιπεριές, αβγά, σπανάκι, μπρόκολο, ξηρούς καρπούς, γλυκοπατάτες, λάχανο, σπαράγγια, πορτοκάλι και εσπεριδοειδή, αγκινάρες, τόνο και ψάρια, φακές, φασόλια, αρακά και συκώτι.

Η υγεία των ματιών είναι εξίσου σημαντική με άλλες πτυχές της υγείας μας, και όπως βλέπουμε, η διατροφή μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην προστασία τους. Μην ξεχνάτε να περιλαμβάνετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά στο πιάτο σας για υγιή και λειτουργικά μάτια.