3 Οκτωβρίου 2025

Πρωτεΐνες: Τι πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, σύμφωνα με τον Χάρβαρντ

Τελευταία Άρθρα

Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, συχνά αντιμετωπίζουμε την ενόχληση από κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλα απρόσκλητα επισκέπτες. Οι κ

“Electabaz: «Όσα δεν μπορώ να πω, τα λέω με τη μουσική μου»”

Ο Electabaz, γνωστός και ως Παναγιώτης Μπαζάνης, είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στο ελληνικό beatmaking community. Γεννημένος το 1996 στην Καρδίτσα κα

Το νέο venue EON στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Το επικείμενο event "The Wall of Sound" αναμένεται να φέρει νέες εμπειρίες στην Αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Αυτό το μοναδικό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1,

Οι καφέ αρκούδες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης σολομού

Στην Ιαπωνία, ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων μειώνεται ανησυχητικά λόγω ασιτίας. Σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Guardian, 8 στις 10 μικρές αρκούδες που γε

Απεργία: Ακινητοποιημένα τρένα, προαστιακός και πλοία την Τετάρτη

Σήμερα, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από φορείς και οργανισμούς της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη. Τα τρένα και

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για τον οργανισμό μας. Όχι μόνο είναι τα οικοδομικά στοιχεία του σώματος, αλλά είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των κυττάρων. Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του σώματος, όπως η πήξη του αίματος και η ανοσολογική απόκριση.

Ενώ ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει μερικά από τα αμινοξέα που απαρτίζουν τις πρωτεΐνες, υπάρχουν εννέα αμινοξέα που πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Για αυτόν τον λόγο, η επιλογή σωστών πηγών πρωτεΐνης είναι σημαντική.

Σύμφωνα με την Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, υπάρχουν ορισμένες πηγές πρωτεΐνης που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία μας. Ας δούμε μερικές από αυτές:

1. Φασόλια, μπιζέλια, ρεβίθια και φακές: Αυτές οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, ίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Μπορούν να προστεθούν σε πολλά πιάτα και να βελτιώσουν την υγεία μας.

2. Ξηροί καρποί και σπόροι, όπως καρύδια και κολοκυθόσποροι: Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και περιέχουν επίσης καλά λιπαρά και θρεπτικά συστατικά. Είναι καλή ιδέα να περιορίσουμε το μέγεθος των μερίδων γιατί είναι υψηλά σε θερμίδες.

3. Άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα: Αυτά τα κρέατα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά όπως το σίδηρο και ο ψευδάργυρος. Επιλέγοντας άπαχα τμήματά τους, μπορούμε να αποφύγουμε τα ανθυγιεινά λιπαρά.

4. Ψάρια όπως σολομός και τόνος: Εκτός από τις πρωτεΐνες, τα ψάρια περιέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

5. Γαλακτοκομικά, όπως γάλα και γιαούρτι: Πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα, καθώς μπορούν να περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών οξέων.

6. Αβγά: Τα αβγά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και υγιεινά λιπαρά.

7. Προϊόντα σόγιας: Η σόγια αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης. Μπορούμε να τη βρούμε σε πολλές μορφές, όπως κιμάς, κρέατος και προϊόντα για φυτοφάγους.

Προσθέτοντας αυτές τις πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη ποσότητα πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργεί σωστά.