Πολλές φορές, ως γονείς, συμβουλευόμαστε τα παιδιά μας να φυλάγονται από τους “αγνώστους” και να μην μιλούν μαζί τους. Ωστόσο, ο τρόπος που προσέγγιζαν οι προηγούμενες γενιές αυτό το θέμα ήταν μονοδιάστατος και αφηνιασμένος. Σήμερα, όμως, οι ειδικοί προτείνουν μια νέα προσέγγιση, καλύτερα προσαρμοσμένη στη σύγχρονη κοινωνία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας για την ύπουλη και πονηρή συμπεριφορά, ανεξάρτητα από το ποιος την εκδηλώνει. Έτσι, επικεντρωνόμαστε στη συμπεριφορά αυτή καθαυτή, κάτι πιο συγκεκριμένο, παρά σε ένα αγνώστου προελεύσεως άτομο που μπορεί να δημιουργήσει φόβο στα παιδιά μας. Έτσι, τα παιδιά αναγνωρίζουν τη συμπεριφορά αυτή και μαθαίνουν πώς να αντιδράσουν.
Ένας “ύπουλος” άνθρωπος μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Μπορεί να σε κάνει να νιώθεις άβολα, να υπερβαίνει τα προσωπικά σου όρια και να κάνει πράγματα που δεν θες. Μπορεί να σου ζητήσει να κρατήσεις μυστικά από τους γονείς σου, να σε κάνει να αισθάνεσαι ανασφάλεια και ότι δεν είσαι ασφαλής. Επίσης, μπορεί να επιμένει να μείνετε μόνοι σας, χωρίς τους γονείς ή τους φίλους σας, να σας υπόσχεται δωράκια, όπως γλυκά ή παιχνίδια, για να σας πείθει να κάνετε κάτι μαζί του, ή ακόμα και να σας πιέζει να τον ακολουθήσετε για κάτι “επείγον” που έχει συμβεί.
Για να μιλήσετε στο παιδί σας για αυτό το θέμα, χρησιμοποιήστε απλά παραδείγματα και μια γλώσσα που είναι κατανοητή για το παιδί, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του. Ξεκινήστε με θετικές επιβραβεύσεις για να επισημάνετε τις δυνάμεις και τις ικανότητές του. Αναγνωρίστε το θάρρος και τις καλές επιλογές που κάνει. Στη συνέχεια, εξηγήστε ότι ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να κάνουν τα παιδιά να νιώθουν άβολα και ότι ποτέ δεν πρέπει να τις ανεχθούν. Μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι ρόλων, δείχνοντας στο παιδί πώς μπορεί να αντιδράσει για να σταματήσει αυτήν την συμπεριφορά και να ζητήσει βοήθεια. Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε μαζί του παιδικά βιβλία που αναφέρονται στη σεξουαλική κακοποίηση, προσφέροντας έναν ακόμα τρόπο για να μιλήσετε με το παιδί σας για το θέμα. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια ανοιχτή και εμπιστευτική σχέση ώστε το παιδί να νιώθει άνετα να αναφέρει οτιδήποτε του προκαλεί άνοια ή αβεβαιότητα.
Ως γονείς, είναι καθήκον μας να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας για να αντιμετωπίζουν με ασφάλεια τις δυσάρεστες πιθανότητες που μπορεί να συναντήσουν στη ζωή τους. Μέσω της ενημέρωσης και της προσαρμοσμένης προσέγγισης, μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά τα “εργαλεία” που χρειάζονται για να προστατεύονται και να ζητούν βοήθεια όταν το χρειάζονται. Μην παραβλέπετε την ύπουλη συμπεριφορά και προστατεύστε τα παιδιά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.