Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία με νέες προτάσεις και πρωτοποριακό πλαίσιο δράσης. Η επιτροπή, που συγκροτήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου για την προώθηση υγιεινής διατροφής και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης αφορά την αναθεώρηση των προδιαγραφών για τα τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία. Με βάση τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η επιτροπή προτείνει την ενσωμάτωση υγιεινών τροφίμων στο μενού των κυλικείων, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται η διάθεση επιλογών διατροφής που προωθούν την υγεία και την ευεξία των παιδιών
Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας της επιτροπής για την προώθηση υγιεινών διατροφικών προτύπων και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Η ανάγκη για ένα υγιεινό περιβάλλον στα σχολεία, με υγιεινά τρόφιμα στα κυλικεία, αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο υγείας. Η επιτροπή έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων κατευθυντήριων γραμμών και προδιαγραφών, προκειμένου να προσφέρονται υγιεινές επιλογές στους μαθητές
Η πρόεδρος της επιτροπής, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ανδρονίκη Νάσκα, ανέφερε ότι το πρώτο θέμα που συζητήθηκε αφορά τη διαθεσιμότητα υγιεινών τροφίμων στα σχολικά κυλικεία. Η επιτροπή επιδιώκει να αναθεωρήσει τις προδιαγραφές προκειμένου να προσαρμοστούν στις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και να προωθηθεί η υγιεινή διατροφή στα παιδιά. Σημαντικός ρόλος του κυλικείου είναι να αποτελέσει περιβάλλον εκπαίδευσης για την υγιεινή διατροφή των μαθητών και των οικογενειών τους. Η επιτροπή θα στηρίζεται σε επιστημονικές έρευνες και τις συστάσεις διεθνών οργανισμών για να διαμορφώσει τις εισηγήσεις της
Οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των τροφίμων στα κυλικεία και την προαγωγή της υγιεινής διατροφής αποτελούν σημαντικό βήμα προς την προστασία της δημόσιας υγείας και την μείωση της παχυσαρκίας. Η Εθνική Επιτροπή Διατροφής έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολιτικών και προτάσεων που θα διασφαλίσουν την υγιεινή διατροφή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Με την αναθεώρηση των προδιαγραφών των τροφίμων και την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιεινό και ισορροπημένο περιβάλλον για τα παιδιά μας.