4 Δεκεμβρίου 2025

Πόσο διαρκεί το κρασί όταν έχει ανοιχτεί; Μυστικά για να το διατηρήσετε φρέσκο

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Όταν ανοίγετε ένα μπουκάλι κρασί, η διάρκεια της γεύσης και των αρωμάτων του είναι περιορισμένη. Έχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν κάθε κρασί, όπως η σοδειά, το σταφύλι, η ποιότητα και η αποθήκευση πριν το άνοιγμα. Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το κρασί σας σε καλή κατάσταση.

Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνετε το κρασί μέσα σε μία μέρα έως δύο ημέρες από το άνοιγμα του. Αν πρόκειται για αφρώδη κρασιά, καλύτερα να τα καταναλώνετε εντός μίας ημέρας. Ο γενικός κανόνας για τα ανοικτά κρασιά είναι να μην τα κρατάτε για περισσότερο από 48 ώρες.

Τα περισσότερα κρασιά βρίσκονται σε καλή κατάσταση για 12-24 ώρες μετά το άνοιγμα. Υπάρχει μια επέκταση των γεύσεων των φρούτων και μια μείωση των πικρών στοιχείων. Μετά από αυτό το διάστημα, η γεύση αρχίζει να πτώση και το κρασί γίνεται επίπεδο, πικρό και μεταλλικό.

Για τα αφρώδη κρασιά, είναι καλύτερο να τα μοιράζεστε με φίλους για να τα καταναλώσετε. Οι φυσαλλίδες χάνονται σε 24 ώρες και η ποιότητα τους μειώνεται μέσα σε 6-12 ώρες.

Η ηλικία του κρασιού είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής του ανοιγμένου κρασιού. Ένα πιο νεότερο κρασί μπορεί να κρατηθεί ανοιχτό για περισσότερο διάστημα. Συνήθως, τα απλά κρασιά δεν έχουν πολλά να χάσουν ή να κερδίσουν μέσω του αερισμού, ειδικά τα απλά λευκά κρασιά. Πολλές φορές, αυτά τα κρασιά είναι ακόμα καλά για μέρες μετά το άνοιγμα, αν έχουν διατηρηθεί σε δροσερή θερμοκρασία.

Για να διατηρήσετε ένα ανοιχτό κρασί, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές απλές τεχνικές αποθήκευσης:

– Διατηρήστε το κρασί σε θερμοκρασία σερβιρίσματος. Δεν πρέπει να το αφήνετε σε υπερβολικά ζεστές ή κρύες θερμοκρασίες.
– Αποθηκεύστε το κρασί σε σκοτεινό μέρος. Πρέπει να αποφύγετε την έκθεσή του στο άμεσο ηλιακό φως και σε πηγές θερμότητας.
– Αν έχετε κάποιον φελλό, μπορείτε να τον ξαναβάλετε στο μπουκάλι για να περιορίσετε την επαφή του κρασιού με τον αέρα.
– Μεταφέρετε το κρασί σε ένα μικρότερο δοχείο, όπως μια καράφα μισού μπουκαλιού, και σφραγίστε το καλά. Έτσι, θα μειώσετε την επαφή του με τον αέρα.
– Αποφύγετε να έχετε επανειλημμένες αλλαγές θερμοκρασίας για το κρασί.
– Αν και το κρασί δεν είναι βλαβερό αν αφεθεί ανοιχτό για πολλές μέρες, δεν θα έχει ευχάριστη γεύση. Αν παρατηρήσετε ότι η τανίνη, το οξύ ή το αλκοόλ είναι κυρίαρχες, τότε είναι σημάδι ότι το κρασί δεν είναι πλέον φρέσκο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για μαγείρεμα σε αυτήν την περίπτωση.

Αποθηκεύοντας το κρασί με τον κατάλληλο τρόπο, μπορείτε να επωφεληθείτε από την απολαυστική γεύση και αρώματα του για περισσότερο χρόνο. Ακολουθήστε αυτούς τους τέσσερις συμβουλές αποθήκευσης και απολαύστε το κρασί σας καιρό μετά το άνοιγμα.