12 Μαρτίου 2025

Πώς η αρχαία κινεζική θεραπεία τροφίμων αποτελεί φυσική λύση για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ: Πρωτοπόρα της ανάπτυξης στην Ελλάδα

Το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ αναδείχθηκε ως μία από τις πιο δυναμικές εταιρείες στην Ελλάδα, κερδίζοντας τον τίτλο του Growth Pioneer στα φετινά «Growth Awards». Τα β

Παιδί: Προς μια υγιεινή διατροφή

Η διατροφή είναι ένας σπουδαίος παράγοντας για την υγεία των παιδιών μας. Όμως, πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα τρώνε υγιεινά; Η απάντηση

Ο Χορός των Πουλιών: Ένα Φάρμακο για την Ψυχή μας”

Σε μία εποχή όπου ζούμε στη βιαστική και αγχωτική αστική ζωή, συχνά παραμελούμε τις απλές χαρές που μας προσφέρει η φύση. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα

Ανησυχία στην Ιταλία: Επιδείνωση της κατάστασης με τον κορονοϊό

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξητική τάση στα περιστατικά κορονοϊού, προκαλώντας ανησυχία στις αρχές της χώρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το

Απάτη με επιθέματα στον ΕΟΠΥΥ – Εμπλέκονται 227 εταιρείες, ζημιά 8 εκατ. ευρώ

Νέοι και αποκαλυπτικοί όροι για την απάτη με επιθέματα που διαπράχθηκε κατά του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ήρθαν στο φως της δημοσιό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Αναζητώντας πιο φυσικές μεθόδους θεραπείας και φυσικά συμπληρώματα για τη διατήρηση της καλής υγείας, η αρχαία κινεζική θεραπεία τροφίμων αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Προέρχεται από το 2000 π.Χ., ενώ πλήρης τεκμηρίωση σχετικά με τις χρήσεις της ανακαλύφθηκε γύρω στο 500 π.Χ. Η κινεζική θεραπεία τροφίμων αποσκοπεί στη χρήση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων προκειμένου να επούλωνει διάφορες ασθένειες ή να διατηρεί ένα υγιές λειτουργικό σύστημα στο σώμα. Οι προαστοί της θεραπείας τροφίμων πιστεύουν στην έννοια του γιν και του γιανγκ στις τροφές. Οι γιν τροφές θεωρούνται ότι επιβραδύνουν το μεταβολισμό του σώματος ή μειώνουν το θερμιδικό φορτίο, ενώ οι γιανγκ τροφές αυξάνουν το θερμιδικό φορτίο ή αυξάνουν το μεταβολισμό. Οι Κινέζοι πιστεύουν σε τέσσερις κατηγορίες τροφίμων – δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και κρέατα – ενώ δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση για γαλακτοκομικά προϊόντα που θεωρούνται ακατάλληλα για τον άνθρωπο. Μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους Κινέζους, 40% δημητριακών, 30%-40% λαχανικών, 10%-15% κρεάτων και τα υπόλοιπα αποτελούνται από ξηρούς καρπούς και φρούτα. Στην κινεζική θεραπεία τροφίμων, τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται και με βάση τη γεύση τους. Οι γεύσεις περιλαμβάνουν πικάντικη, αλμυρή, πικρή, γλυκιά και ξινή. Κάθε γεύση πιστεύεται ότι επηρεάζει απευθείας ένα συγκεκριμένο όργανο του σώματος. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να βοηθήσει το συγκεκριμένο όργανο, ενώ σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί το φάρμακο για τον βήχα των Καντονέζων που περιλαμβάνει κομμάτια βερίκοκου, νεροκάρδαμου και αποξηραμένου στομάχου πάπιας. Τα συστατικά τηγανίζονται αργά για αρκετές ώρες και προστίθεται λίγο χοιρινό για γεύση (δεν προστίθεται βόειο κρέας ή κοτόπουλο καθώς θα ακυρώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του νεροκαρδάμου). Ο νεροκάρδαμος μειώνει το γιανγκ στο σώμα, ενώ τα στομάχια πάπιας πιστεύεται ότι ισορροπούν το γιν γιανγκ της συνταγής. Το βερίκοκο επηρεάζει τους πνεύμονες. Αξίζει να εξερευνήσετε την κινεζική θεραπευτική σοφία και να ανακαλύψετε πώς μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή ζωή.