2 Οκτωβρίου 2025

Πώς η αρχαία κινεζική θεραπεία τροφίμων αποτελεί φυσική λύση για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Πως να αποφύγετε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Το σώμα μας αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από νερό και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρά την ημέρα για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες μέ

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Αναζητώντας πιο φυσικές μεθόδους θεραπείας και φυσικά συμπληρώματα για τη διατήρηση της καλής υγείας, η αρχαία κινεζική θεραπεία τροφίμων αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Προέρχεται από το 2000 π.Χ., ενώ πλήρης τεκμηρίωση σχετικά με τις χρήσεις της ανακαλύφθηκε γύρω στο 500 π.Χ. Η κινεζική θεραπεία τροφίμων αποσκοπεί στη χρήση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων προκειμένου να επούλωνει διάφορες ασθένειες ή να διατηρεί ένα υγιές λειτουργικό σύστημα στο σώμα. Οι προαστοί της θεραπείας τροφίμων πιστεύουν στην έννοια του γιν και του γιανγκ στις τροφές. Οι γιν τροφές θεωρούνται ότι επιβραδύνουν το μεταβολισμό του σώματος ή μειώνουν το θερμιδικό φορτίο, ενώ οι γιανγκ τροφές αυξάνουν το θερμιδικό φορτίο ή αυξάνουν το μεταβολισμό. Οι Κινέζοι πιστεύουν σε τέσσερις κατηγορίες τροφίμων – δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και κρέατα – ενώ δεν υπάρχει κατηγοριοποίηση για γαλακτοκομικά προϊόντα που θεωρούνται ακατάλληλα για τον άνθρωπο. Μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους Κινέζους, 40% δημητριακών, 30%-40% λαχανικών, 10%-15% κρεάτων και τα υπόλοιπα αποτελούνται από ξηρούς καρπούς και φρούτα. Στην κινεζική θεραπεία τροφίμων, τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται και με βάση τη γεύση τους. Οι γεύσεις περιλαμβάνουν πικάντικη, αλμυρή, πικρή, γλυκιά και ξινή. Κάθε γεύση πιστεύεται ότι επηρεάζει απευθείας ένα συγκεκριμένο όργανο του σώματος. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να βοηθήσει το συγκεκριμένο όργανο, ενώ σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αποτελεί το φάρμακο για τον βήχα των Καντονέζων που περιλαμβάνει κομμάτια βερίκοκου, νεροκάρδαμου και αποξηραμένου στομάχου πάπιας. Τα συστατικά τηγανίζονται αργά για αρκετές ώρες και προστίθεται λίγο χοιρινό για γεύση (δεν προστίθεται βόειο κρέας ή κοτόπουλο καθώς θα ακυρώσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του νεροκαρδάμου). Ο νεροκάρδαμος μειώνει το γιανγκ στο σώμα, ενώ τα στομάχια πάπιας πιστεύεται ότι ισορροπούν το γιν γιανγκ της συνταγής. Το βερίκοκο επηρεάζει τους πνεύμονες. Αξίζει να εξερευνήσετε την κινεζική θεραπευτική σοφία και να ανακαλύψετε πώς μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή ζωή.