Η διατροφή μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, το έντερο αποτελεί και αυτό τον “δεύτερο εγκέφαλο” και μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την ψυχική μας κατάσταση. Συγκεκριμένα, η έλλειψη βιταμίνης D και οι διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να συνδέονται με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια.
Πρόσφατα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neuropsychopharmacology Reports ανακάλυψε ότι η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων μαζί με βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με σχιζοφρένεια. Για την εκτέλεση της μελέτης, προσεγγίσαμε 70 ασθενείς με σχιζοφρένεια που τυχαία διαιρέθηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έλαβε εικονικό φάρμακο, ενώ η άλλη ομάδα προσέλαβε προβιοτικά συμπληρώματα και 400 μονάδες βιταμίνης D καθημερινά για 12 εβδομάδες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που πήραν τα προβιοτικά συμπληρώματα είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία σε σύγκριση με αυτούς που πήραν το εικονικό φάρμακο. Συγκεκριμένα, η βαθμολογία MoCA αυξήθηκε κατά 1,96 μονάδες στην ομάδα που πήρε τα προβιοτικά, ενώ το ποσοστό των ασθενών με φυσιολογική νόηση αυξήθηκε σημαντικά. Αντίθετα, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις ομάδες όσον αφορά τις βαθμολογίες PANSS.
Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να αποτελέσουν μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών μέσω της ρύθμισης του εντερικού μικροβιώματος. Έχει αποδειχθεί ότι τα προβιοτικά βοηθούν στην αύξηση των “καλών” βακτηρίων του εντέρου και μπορούν να τα καταναλώσουμε με τρόφιμα όπως γιαούρτι, ξινόγαλο ή κεφίρ.
Όσον αφορά τη βιταμίνη D, εκτός από την έκθεση στον ήλιο, μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση σολομού, τόνου, σαρδέλας ή αυγών για να πάρουμε αρκετή ποσότητα. Συνολικά, η διατροφή μας μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της ψυχικής μας κατάστασης.