2 Οκτωβρίου 2025

Πώς η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μας προσφέρει περισσότερο ασβέστιο και ιώδιο

Τελευταία Άρθρα

Προτεινόμενα Airbnb στη Μαδρίτη

Η Μαδρίτη είναι μια συναρπαστική πόλη με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και σημαντικά μουσεία. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη γαστρονομία, τις επιλογές

Ένα δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου, απαραίτητο σε κάθε ταξίδι

Κάθε χρόνο πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όπως πάντα βρισκόμαστε σε αναζήτηση για το τέλειο δώρο που θα κάνουμε στον αγ

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η σημασία της κατανάλωσης ψαριών στην διατροφή μας είναι γνωστή εδώ και καιρό. Τώρα, μια πρόσφατη μελέτη έχει απευθείας επιπτώσεις για την υγεία μας, προτείνοντας ψάρια αλιείας που περιέχουν περισσότερο ασβέστιο και ιώδιο. Αυτά τα ψάρια, όπως το σκουμπρί, ο γαύρος και η ρέγγα, περιέχουν επίσης άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το βιταμίνη Β12 και το ωμέγα-3, που χάνονται όταν καταναλώνουμε μόνο φιλέτο σολομού.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food επισημαίνει ότι η εκτροφή του σολομού οδηγεί σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, το ιώδιο, το σίδηρο, το ωμέγα-3, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Α. Έτσι, η αμέσως κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη ζήτηση για πεπερασμένους θαλάσσιους πόρους.

Ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, δρ. David Willer, από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, προτείνει να προσθέσουμε στην διατροφή μας περισσότερα ψάρια αλιείας όπως σαρδέλες, σκουμπρί και γαύρο, για να απολαμβάνουμε τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών που παρέχουν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση αυτών των ψαριών θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες μας σε μικρότερες μερίδες, ειδικά όσον αφορά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές προτείνουν επίσης να προωθηθεί η άμεση κατανάλωση ενός μέρους των ψαριών αλιείας που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια θρεπτικών συστατικών από τη θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο βελτιώνεται η διατροφή μας, αλλά ενισχύεται και η αειφορία των ωκεανών.

Για να το επιτύχουν αυτό, οι ερευνητές προτείνουν να εφαρμόσουν μια μετρική διατήρησης θρεπτικών συστατικών στις βιομηχανίες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Έτσι, η αποτελεσματικότητα μπορεί να αυξηθεί και η πίεση στα ψάρια περιορίζεται. Επιπλέον, η προώθηση μιας ευρύτερης ποικιλίας προϊόντων αλιείας και υποπροϊόντων σολομού θα μπορούσε να επιτρέψει την άμεση κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο.

Οι ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της κατανάλωσης ψαριών αλιείας μεγαλώνουν συνεχώς. Ας ενσωματώσουμε αυτά τα θρεπτικά ψάρια στην διατροφή μας και ας απολαύσουμε τα οφέλη που μας προσφέρουν.