Έχουμε όλοι δει τα βίντεο στο TikTok με τις εντυπωσιακές συλλογές καλλυντικών που οι χρήστες παρουσιάζουν. Αμέτρητα προϊόντα ομορφιάς, για την περιποίηση του δέρματος και το μακιγιάζ, που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε “ήρθε ποτέ η στιγμή που χρησιμοποιούν όλα αυτά;” και “πότε προλαβαίνουν να τα καταναλώσουν;”. Παρόλο που είναι εντυπωσιακές αυτές οι συλλογές, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης. Μόλις ανοίξει ένα προϊόν και αναπτυχθεί η επαφή με τον αέρα, ο χρόνος αντιστρέφεται. Ένα σημαντικό σημείο είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με δερματολόγους το 67% των ερεθισμών του δέρματος και των ματιών οφείλεται σε βακτήρια που αναπτύσσονται στα καλλυντικά. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πότε λήγει ένα προϊόν ομορφιάς; Τα περισσότερα προϊόντα έχουν ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Παρακάτω θα δούμε μια λίστα ανάποδα για να μπορούμε να γνωρίζουμε πότε πρέπει να αντικαταστήσουμε κάθε προϊόν.
– Μάσκαρα, πηλίγκ, μάσκες προσώπου, μαντηλάκια καθαρισμού, λίμες νυχιών, σφουγγάρια μπάνιου: 2-3 μήνες.
– Υγρό eyeliner, υγρό foundation, concealer, κρέμες καθαρισμού για την ακμή, κρέμες ματιών, σαπούνια προσώπου, οροί: 6 μήνες έως 1 χρόνο.
– Lip gloss, κρεμώδεις σκιές ματιών, κρέμες προσώπου σε βαζάκια, αντηλιακά, μπάρες σαπουνιού, αφρόλουτρα, τζελ βλεφαρίδων: 1 – 1,5 χρόνο.
– Μολύβια χειλιών και ματιών, κραγιόν, βερνίκια νυχιών, σκιές ματιών σε σκόνη, πούδρες, κρέμες σώματος σε βαζάκια, scrubs σε βαζάκια: 2 χρόνια.
– Σαμπουάν και μαλακτικά, λοσιόν σώματος, αρώματα, λακ μαλλιών: 3 χρόνια.
Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι ένα προϊόν έχει λήξει;
– Εάν η απόχρωση έχει αλλοιωθεί.
– Εάν τα συστατικά έχουν χωριστεί και η σύνθεση έχει αλλάξει.
– Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο άρωμά του.
– Εάν αισθανθείτε διαφορετική αίσθηση στο δέρμα σας.