Πολλοί από εμάς έχουμε συναντήσει παθολογικούς ψεύτες στη ζωή μας, αλλά πώς μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε; Το ψέμα και η υπερβολή είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ξεπερνούν τα όρια. Αυτοί οι παθολογικοί ψεύτες χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας και μπορεί ακόμη και να πιστέψουν τα ψέματα που λένε. Από τη μία πλευρά, το ψέμα είναι ένα μέσο προστασίας ή ευκαιρίας για να επωφεληθούμε, αλλά από την άλλη πλευρά, αυτή η υπερβολή μπορεί να γίνει ασυνείδητη συνήθεια που επηρεάζει τις σχέσεις και τη ζωή μας.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychiatric Research and Clinical Practice, οι παθολογικοί ψεύτες είναι άνθρωποι που λένε 5 ή περισσότερα ψέματα κάθε μέρα, για τουλάχιστον 6 μήνες. Τα σημάδια αυτής της συμπεριφοράς αρχίζουν να εκδηλώνονται από την παιδική ή έφηβη ηλικία και μπορεί να εξελιχθούν ως ενήλικες.
Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε έναν παθολογικό ψεύτη; Εδώ είναι μερικά σημάδια που μπορούν να μας βοηθήσουν:
1. Λένε περίτεχνα ψέματα με πολλές λεπτομέρειες και επεξηγούν πολύπλοκες, δραματικές και απίθανες ιστορίες.
2. Αλλάζουν συνεχώς την ιστορία τους για να ταιριάξει στις περιστάσεις.
3. Αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αμφισβητούν την αλήθεια τους.
4. Έχουν συνέχεια νέους φίλους και αλλάζουν εργασιακό περιβάλλον.
5. Περνάνε ιστορίες από άλλους ως δικές τους.
6. Λένε ψέματα που ξέρουν ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού.
7. Λένε ψέματα ακόμα και χωρίς κανέναν λόγο.
8. Οι πράξεις τους δεν συμφωνούν με τα λόγια τους.
9. Δείχνουν αποστασία από τις συνέπειες των ψεμάτων τους.
Αν γνωρίζετε έναν παθολογικό ψεύτη, πρέπει να θυμάστε μερικά πράγματα κατά την αντιμετώπισή τους. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:
1. Μην περιμένετε να παραδεχτούν τα ψέματά τους, ακόμη και αν έχετε αποδείξεις. Οι παθολογικοί ψεύτες θα επιμείνουν στην ιστορία τους ακόμη και όταν είναι προφανές ότι λένε ψέματα.
2. Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες στις αλληλεπιδράσεις σας και επιβεβαιώστε τις αμφιβολίες σας με τους γύρω σας.
3. Μην παίρνετε προσωπικά τα ψέματά τους. Θυμηθείτε ότι η συμπεριφορά τους δεν αφορά εσάς, αλλά αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα.
4. Θέστε όρια για το τι είστε διατεθειμένοι να ανεχτείτε στη σχέση σας. Αν ο παθολογικός ψεύτης συνεχίζει να λέει ψέματα και δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει, τότε ίσως να χρειαστεί να απομακρυνθείτε.
5. Μην χάνετε την ψυχραιμία σας όταν αντιδράτε σε έναν παθολογικό ψεύτη. Μπορεί να απορρίψει τις κατηγορίες σας και να επικρίνει εσάς αντί να παραδεχθεί την αλήθεια.
6. Ενθαρρύνετε τον παθολογικό ψεύτη να αναζητήσει θεραπεία για να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του και γιατί αισθάνεται την ανάγκη να λέει ψέματα. Εσείς επίσης μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια για να μάθετε πώς να θέτετε υγιή όρια και να παραμένετε πιστοί στην αλήθεια σας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πώς να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε τους παθολογικούς ψεύτες. Με έναν συνδυασμό ψυχραιμίας, σύνεσης και προσοχής, μπορούμε να προστατευθούμε από την επικίνδυνη επίδραση αυτής της συμπεριφοράς.