Γιαμε τίτλο “Πώς δεν θα παχύνουμε τις γιορτές – Τι να προσέξουν όσοι έχουν Διαβήτη”, παρουσιάζουμε νέα λόγια και τον δικό μας τίτλο:
“Διατροφικές συμβουλές για να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς να επηρεάσετε τον Διαβήτη σας”
Παραδοσιακά, μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές και τις χειμερινές διακοπές, πολλοί από εμάς επιστρέφουν με μερικά επιπλέον κιλά. Η πανδημία που βιώνουμε προκαλεί νευρική τάση και συμπεριφορές υπερκατανάλωσης. Ωστόσο, ο συνδυασμός των γιορτών των Χριστουγέννων με τα αφθονούντα γεύματα και τις θερμίδες μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Ένας κίνδυνος είναι η αύξηση του βάρους, ιδίως για όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2). Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει γραμμική σχέση μεταξύ της αύξησης του βάρους και της εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη. Η παχυσαρκία θεωρείται ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας για την εμφάνιση του ΣΔτ2.
Μια πρόσφατη μελέτη διεξήχθη στον Καναδά, η πρώτη με τόσο μεγάλη διάρκεια (2 έτη), ερευνούσε την επίδραση της ποιότητας της διατροφής στην ανοσία της ινσουλίνης και την έκκρισή της. Βρέθηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος τροφών συσχετίζεται με βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας. Αντίθετα, η κατανάλωση αυξημένων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών οξέων (ζωικά λίπη) συσχετίζεται με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση του κινδύνου για ΣΔτ2. Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής με πλούσιες πηγές φυτικών ινών και την περιορισμένη κατανάλωση υπερβολικού αριθμού θερμίδων για όσους κινδυνεύουν από προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2.
Επιπλέον, αποφεύγοντας κατανάλωση υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως γλυκά και τρόφιμα με εύκολα απορροφήσιμους υδατάνθρακες (π.χ. σιροπιαστά, λευκό ρύζι), μπορείτε να διατηρήσετε χαμηλές τιμές γλυκόζης και έτσι να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο απορρύθμισης του Διαβήτη. Η μείωση των θερμίδων και η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής είναι το κλειδί. Η μικρή απώλεια βάρους μπορεί να έχει εντυπωσιακή επίδραση στον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔτ2. Μια μέση απώλεια βάρους 13% μειώνει τον σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης Διαβήτη τύπου 2 κατά περίπου 40%.
Άλλες ευρήματα από την ίδια μελέτη δείχνουν ότι η μέτρια απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο άπνοιας, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας. Συμμετείχαν πάνω από 550,000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια ανάλυση στοιχείων του πραγματικού κόσμου. Αυτά τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο για την παχυσαρκία. Η μελέτη αυτή δείχνει επίσης ότι ο καλός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα στην COVID-19, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου.
Επομένως, η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για επιπλοκές και θνησιμότητα από τον Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και από άλλες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19. Οι κανόνες για την καθημερινή ζωή και τις γιορτές είναι οι ίδιοι: ισορροπημένη διατροφή με πλούσιες πηγές φυτικών ινών, περιορισμένη κατανάλωση από κορεσμένα λιπαρά και υπερβολικό αριθμό θερμίδων. Επίσης, η σωματική άσκηση και η περπατητήρα μπορούν να βοηθήσουν στην ρύθμιση της γλυκόζης αίματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε τις γιορτές χωρίς να ενοχλείτε για τον Διαβήτη σας. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η συμπλήρωση με σωματική άσκηση είναι καθοριστικές για την καλή ρύθμιση του σακχάρου και τη διατήρηση της γενικής μας υγείας.