Το σκόρδο είναι ένα τρόφιμο που όχι μόνο προσδίδει γεύση και άρωμα στα φαγητά μας εδώ και αιώνες, αλλά έχει και αρκετά οφέλη για την υγεία. Από την αρχαιότητα, το σκόρδο χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό υλικό και ο Ιπποκράτης, ο “πατέρας” της Ιατρικής, το χρησιμοποιούσε για να αντιμετωπίσει διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει πολλά από αυτά τα οφέλη και ανακάλυψε ότι το σκόρδο είναι ένα αντιβιοτικό τρόφιμο που μπορεί να ρυθμίσει την πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, εξασφαλίζοντας μακροβιότητα.
Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες, οι οποίες δημιουργούνται κατά το κόψιμο του. Η πιο γνωστή είναι η αλισίνη, η οποία έχει ισχυρές βιολογικές επιδράσεις στον οργανισμό. Άλλες ενώσεις του σκόρδου είναι το διαλλυλ-δισουλφίδιο και η S-αλλυλ-κυστεΐνη. Αυτές οι θειικές ενώσεις διεισδύουν στον οργανισμό μέσω του πεπτικού συστήματος και ασκούν θετική επίδραση σε πολλές πτυχές της υγείας μας.
Το σκόρδο έχει επίσης αναγνωριστεί ως θεραπευτικό υλικό για το κοινό κρυολόγημα. Η πρόληψη και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι σημαντικές για την προστασία από ιούς και μια έρευνα του 2016 έδειξε ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση σκόρδου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ενώσεις του σκόρδου μπορούν να μειώσουν την αγγειοτενσίνη II, μια ορμόνη που συνδέεται με την αρτηριακή πίεση, και να χαλαρώσουν τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος.
Επιπλέον, το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει την συνολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη. Η αλισίνη, μια ενεργή ουσία του σκόρδου, μπορεί επίσης να μειώσει την χοληστερόλη και να βελτιώσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.
Τέλος, το σκόρδο μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία. Παρότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά στους ανθρώπους, έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση σκόρδου μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερη αντοχή και μακροζωία. Επιπλέον, το σκόρδο μπορεί να προστατεύει από μεταδοτικές ασθένειες, ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Συμπερασματικά, το σκόρδο είναι ένα φυσικό σούπερ φαγητό που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και την μακροζωία. Η κανονική κατανάλωσή του μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Με αυτά τα οφέλη στην υγεία, δεν είναι παράξενο που το σκόρδο έχει χαρακτηριστεί ως ένας αρχαίος θησαυρός για την ανθρωπότητα.