Πλησιάζει η αγαπημένη μας γιορτή του Πάσχα και είναι σημαντικό να προσέχουμε την υγεία της καρδιάς μας, ειδικά αν έχουμε κάποια παθήση ή έχουμε νηστέψει για 40 ημέρες. Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να είναι νόστιμο, αλλά έχει πολλούς κινδύνους για την καρδιά μας, τόσο για τους υγιείς όσο και για τους ασθενείς.
Οι καρδιοπαθείς ανήκουν σε μία ομάδα υψηλού κινδύνου, και για αυτό η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία καλεί όλους να είναι προσεκτικοί με τις διατροφικές τους επιλογές και να τις κάνουν με σύνεση.
Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς:
Πρώτα από όλα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πνευμονικής εμβολής, δύο ή τρεις ημέρες αργότερα. Για αυτό είναι σημαντικό, αν αντιμετωπίζουν δύσπνοια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών, να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια για να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές.
Επίσης, πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών τροφών. Τα κορεσμένα λιπαρά επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης, αυξάνοντας την κακή LDL χοληστερόλη που μπορεί να προκαλέσει αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες. Για αυτό, συνίσταται να αφαιρέσουμε την πέτσα από το αρνί ή να προτιμήσουμε κατσίκι για το πασχαλινό γεύμα μας και να το συνοδεύουμε πάντα με πράσινα λαχανικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνουν την θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων.
Επίσης, σημαντικό είναι να αποφευγεί η υπερβολική κατανάλωση φαγητού κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς αυτό σχετίζεται με επεισόδια εμφράγματος και εγκεφαλικά επεισόδια.
Για να αποφευχθούν τα λιπαρά πιάτα, μπορούμε να φάμε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς πριν καθίσουμε στο τραπέζι, για να μειώσουμε το αίσθημα της πείνας. Μπορούμε επίσης να ξεκινήσουμε το γεύμα μας με μια πλούσια πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά.
Η διατήρηση του σωστού βάρους είναι εξίσου σημαντική για τους καρδιοπαθείς, καθώς η παχυσαρκία και το κοιλιακό λίπος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Πρέπει να διατηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή με υπολογισμένες θερμίδες και να δίνουμε έμφαση στην πηγή των θερμίδων, για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά και όχι λίπος, χοληστερίνη και επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.
Προτάσεις για υγιεινή διατροφή το Πάσχα:
– Αποφύγετε το “τσιμπολόγημα” πάνω από το αρνί. Αν θέλετε να φάτε, καθίστε στο τραπέζι και απολαύστε το γεύμα σας μασώντας αργά για να διευκολύνετε την πέψη, αλλά και για να χορτάσετε πιο γρήγορα.
– Προτιμήστε ψητό άπαχο κρέας, όπως αρνί ή κατσίκι χωρίς πέτσα και λίπος. Αποφύγετε να προσθέσετε πολλές πατάτες, ζυμαρικά και ψωμί.
– Συνοδεύστε το κρέας με άφθονη σαλάτα. Οι σαλάτες είναι υγιεινές και προσφέρουν αίσθημα κορεσμού λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
– Προσθέστε στη σαλάτα και στο φαγητό σας παρθένο ελαιόλαδο που έχει καρδιοπροστατευτική δράση.
– Αποφύγετε το άσπρο ψωμί και προτιμήστε αρτοσκευάσματα ολικής αλέσεως ή σικάλεως ή παξιμάδια χαρουπιού.
– Να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση των γλυκών όπως τα τσουρέκια και τα καλιτσούνια που είναι υψηλά σε θερμίδες και λιπαρά.
– Μην αλατίζετε το φαγητό σας και προτιμήστε μπαχαρικά και βότανα για να ενισχύσετε τη γεύση.
– Πίνετε άφθονο νερό και μη αλκοολούχα ποτά. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσετε το αίσθημα της πληρότητας χωρίς να επιβαρύνεται ο οργανισμός με άνοιγμα συστατικών που μπορεί να βλάψουν την υγεία.
Τελικά, δοκιμάστε να φάτε με μέτρο από όλα, αλλά προσέξτε να επιλέξετε υγιεινά φαγητά. Να απολαμβάνετε το γεύμα σας με υπομονή και να δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να χορτάσει. Προτιμήστε να πίνετε νερό αντί για αλκοολούχα ποτά και μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνακ με φρούτα. Διατηρήστε το βάρος σας με ισορροπημένες διατροφικές επιλογές και μην ξεχνάτε να ασκείστε έστω και με χορό γύρω από το πασχαλινό τραπέζι.
Ευχόμαστε σε όλους καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!