3 Οκτωβρίου 2025

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Τελευταία Άρθρα

Μικροί δροσεροί παράδεισοι σε 8 αυλές της Αθήνας

Ακούγοντας τη λέξη αυλή, πολλά μπορούν να μας έρθουν στο μυαλό, όλα όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: θυμίζουν κάτι ωραίο. Η αυλή στο σχολείο που βγαίναμε

Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, συχνά αντιμετωπίζουμε την ενόχληση από κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλα απρόσκλητα επισκέπτες. Οι κ

“Electabaz: «Όσα δεν μπορώ να πω, τα λέω με τη μουσική μου»”

Ο Electabaz, γνωστός και ως Παναγιώτης Μπαζάνης, είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στο ελληνικό beatmaking community. Γεννημένος το 1996 στην Καρδίτσα κα

Το νέο venue EON στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Το επικείμενο event "The Wall of Sound" αναμένεται να φέρει νέες εμπειρίες στην Αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Αυτό το μοναδικό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1,

Οι καφέ αρκούδες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης σολομού

Στην Ιαπωνία, ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων μειώνεται ανησυχητικά λόγω ασιτίας. Σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Guardian, 8 στις 10 μικρές αρκούδες που γε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Γνωρίζοντας ότι πολλοί πιστοί τηρούν νηστεία κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και προτιμούν να μην καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης, το Εθνικό Οργανισμό Υγείας Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΟΔΥ) θέλει να παράσχει χρήσιμες οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ προτείνει μια σειρά από μέτρα προφύλαξης που θα μας προστατεύσουν από πιθανούς κινδύνους υγείας.

Ως εκ τούτου, προτείνουμε να λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

1. Απορρίψτε κάθε οστρακοειδές με ανοιχτό κέλυφος πριν το μαγείρεμα, καθώς και αν παραμένει κλειστό μετά το μαγείρεμα. Η αξιολόγηση της οξύτητας με τη ρίψη λίγων σταγονών λεμονιού δεν εξασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.

2. Να μην καταναλώνετε ωμά ή ακατέργαστα οστρακοειδή. Βράστε τα μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίστε το βράσιμο για άλλα 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και να μαγειρέψετε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

3. Για το μαγείρεμα της ψίχας, μπορείτε να τη βράσετε για τουλάχιστον 3 λεπτά, να την τηγανίσετε για 3 λεπτά στους 190°C, να την ψήσετε στη σχάρα για 3 λεπτά ή να την ψήσετε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά.

4. Τηρήστε πάντα κανόνες υγιεινής. Πλύνετε προσεκτικά τα χέρια πριν και μετά το χειρισμό των οστρακοειδών. Επιπλέον, διατηρήστε καθαρές τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη.

5. Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Μην αφήνετε τα ωμά οστρακοειδή να έρχονται σε επαφή με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα για κατανάλωση.

6. Αποθηκεύετε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με προσοχή. Αν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε εντός δύο ημερών από την αγορά τους, προτείνεται να τα φυλάξετε στο ψυγείο. Αν πρόκειται να τα καταναλώσετε σε διάστημα μεγαλύτερο από δύο ημέρες, συστήνεται η αποθήκευση τους στην κατάψυξη, μετά την τοποθέτησή τους σε σακούλες τροφίμων.

Η εφαρμογή αυτών των οδηγιών θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τις θαλασσινές γεύσεις με ασφάλεια και υγεία κατά τη διάρκεια της νηστείας. Θυμηθείτε πάντα να είστε προσεκτικοί και να τηρείτε τις κατάλληλες υγιεινές πρακτικές για να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές.