4 Δεκεμβρίου 2025

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Γνωρίζοντας ότι πολλοί πιστοί τηρούν νηστεία κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και προτιμούν να μην καταναλώνουν τρόφιμα ζωικής προέλευσης, το Εθνικό Οργανισμό Υγείας Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΟΔΥ) θέλει να παράσχει χρήσιμες οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επιπλέον, ο ΕΟΔΥ προτείνει μια σειρά από μέτρα προφύλαξης που θα μας προστατεύσουν από πιθανούς κινδύνους υγείας.

Ως εκ τούτου, προτείνουμε να λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

1. Απορρίψτε κάθε οστρακοειδές με ανοιχτό κέλυφος πριν το μαγείρεμα, καθώς και αν παραμένει κλειστό μετά το μαγείρεμα. Η αξιολόγηση της οξύτητας με τη ρίψη λίγων σταγονών λεμονιού δεν εξασφαλίζει ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.

2. Να μην καταναλώνετε ωμά ή ακατέργαστα οστρακοειδή. Βράστε τα μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίστε το βράσιμο για άλλα 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και να μαγειρέψετε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

3. Για το μαγείρεμα της ψίχας, μπορείτε να τη βράσετε για τουλάχιστον 3 λεπτά, να την τηγανίσετε για 3 λεπτά στους 190°C, να την ψήσετε στη σχάρα για 3 λεπτά ή να την ψήσετε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά.

4. Τηρήστε πάντα κανόνες υγιεινής. Πλύνετε προσεκτικά τα χέρια πριν και μετά το χειρισμό των οστρακοειδών. Επιπλέον, διατηρήστε καθαρές τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη.

5. Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση. Μην αφήνετε τα ωμά οστρακοειδή να έρχονται σε επαφή με φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα για κατανάλωση.

6. Αποθηκεύετε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με προσοχή. Αν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε εντός δύο ημερών από την αγορά τους, προτείνεται να τα φυλάξετε στο ψυγείο. Αν πρόκειται να τα καταναλώσετε σε διάστημα μεγαλύτερο από δύο ημέρες, συστήνεται η αποθήκευση τους στην κατάψυξη, μετά την τοποθέτησή τους σε σακούλες τροφίμων.

Η εφαρμογή αυτών των οδηγιών θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τις θαλασσινές γεύσεις με ασφάλεια και υγεία κατά τη διάρκεια της νηστείας. Θυμηθείτε πάντα να είστε προσεκτικοί και να τηρείτε τις κατάλληλες υγιεινές πρακτικές για να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές.