Το ιχθυέλαιο θεωρείται συχνά σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, λόγω των πλούσιων ποσοτήτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχει. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “BMJ Medicine”, η κατανάλωση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο ήδη υφιστάμενων καρδιαγγειακών προβλημάτων και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου
Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρακολούθησε την υγεία 415.737 ατόμων ηλικίας 40 έως 69 ετών για 12 χρόνια, το 31,5% των συμμετεχόντων φέρει την τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου. Η έρευνα απέδειξε ότι αυτοί που έπαιρναν συμπληρώματα είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, ακανόνιστου καρδιακού παλμού, και 5% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με αυτούς που δεν πήραν συμπληρώματα ιχθυελαίου. Ωστόσο, για εκείνους που είχαν ήδη καρδιαγγειακά προβλήματα, το συμπλήρωμα συσχετίστηκε με 15% μείωση του κινδύνου εξέλιξης της κολπικής μαρμαρυγής σε καρδιακή προσβολή και 9% μείωση του κινδύνου θανάτου μετά από καρδιακή ανεπάρκεια
Παρόλο που η έρευνα έδειξε αυτές τις συνδέσεις, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση και τη δόση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου που πήραν οι συμμετέχοντες στη μελέτη. Επίσης, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν λευκοί, οπότε τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αναπαραγωγή της γενικής πληθυσμιακής συνθήκης. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθούν οι ακριβείς μηχανισμοί και οι συνέπειες της χρήσης συμπληρωμάτων ιχθυελαίου στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου
Γενικά, η ευεργετική δράση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου δεν μπορεί να απορριφθεί, αλλά είναι σημαντικό να τηρούνται οι κατάλληλες δόσεις και να γίνεται η σωστή διατροφική ισορροπία. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν να παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου και να επιλέγουν προϊόντα από φυσικές πηγές και εγκεκριμένες εταιρείες.