4 Δεκεμβρίου 2025

Συμπληρώματα Ιχθυελαίου: Νέα διαπιστώσεις για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το ιχθυέλαιο θεωρείται συχνά σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, λόγω των πλούσιων ποσοτήτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχει. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “BMJ Medicine”, η κατανάλωση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο ήδη υφιστάμενων καρδιαγγειακών προβλημάτων και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου
Συμπληρώματα Ιχθυελαίου: Νέα διαπιστώσεις για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού
Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρακολούθησε την υγεία 415.737 ατόμων ηλικίας 40 έως 69 ετών για 12 χρόνια, το 31,5% των συμμετεχόντων φέρει την τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου. Η έρευνα απέδειξε ότι αυτοί που έπαιρναν συμπληρώματα είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, ακανόνιστου καρδιακού παλμού, και 5% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε σχέση με αυτούς που δεν πήραν συμπληρώματα ιχθυελαίου. Ωστόσο, για εκείνους που είχαν ήδη καρδιαγγειακά προβλήματα, το συμπλήρωμα συσχετίστηκε με 15% μείωση του κινδύνου εξέλιξης της κολπικής μαρμαρυγής σε καρδιακή προσβολή και 9% μείωση του κινδύνου θανάτου μετά από καρδιακή ανεπάρκεια
Συμπληρώματα Ιχθυελαίου: Νέα διαπιστώσεις για τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού
Παρόλο που η έρευνα έδειξε αυτές τις συνδέσεις, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση και τη δόση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου που πήραν οι συμμετέχοντες στη μελέτη. Επίσης, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν λευκοί, οπότε τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αναπαραγωγή της γενικής πληθυσμιακής συνθήκης. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθούν οι ακριβείς μηχανισμοί και οι συνέπειες της χρήσης συμπληρωμάτων ιχθυελαίου στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου
Γενικά, η ευεργετική δράση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου δεν μπορεί να απορριφθεί, αλλά είναι σημαντικό να τηρούνται οι κατάλληλες δόσεις και να γίνεται η σωστή διατροφική ισορροπία. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν να παίρνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου και να επιλέγουν προϊόντα από φυσικές πηγές και εγκεκριμένες εταιρείες.