18 Απριλίου 2025

Συμπληρώματα φυλλικού οξέος: Μπορεί να γίνουν επικίνδυνα; Μια διαιτολόγος εξηγεί

Τελευταία Άρθρα

Φτιάξτε τα δικά σας minimal νύχια με ένα λαμπερό twist

Αρχήυ: Με την εορταστική περίοδο να έχει ξεκινήσει, έρχεται ξανά η στιγμή που θέλουμε να προσθέσουμε μερικές λαμπερές λεπτομέρειες σε κάθε εμφάνισή μας. Αν

Νέα εγκύκλιος για τη βελτίωση της διαχείρισης αδέσποτων ζώων

Με νέα εγκύκλιο που έχει αριθμό 1314, το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τα επιχειρησιακά προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, διευκρινίζοντας τ

Η μαγεία των Γρεβενών: Ανακαλύψτε τον κόσμο της φύσης και της γοητείας

Τα Γρεβενά, ένας προορισμός που αξίζει να ανακαλυφθεί, συνδυάζουν την αυθεντικότητα με την καταπληκτική φυσική ομορφιά. Αν βρίσκεστε στην αναζήτηση της απόλυ

Η Long Flu: Μια νέα επικίνδυνη λοίμωξη με μακροχρόνιες συνέπειες

Μετά την Long Covid, μια νέα λοίμωξη που προκαλεί μακροπρόθεσμα συμπτώματα έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Πρόκειται για την "μακρά γρίπη" η οποία μπορε

Οδηγίες: Πώς να κάνετε την τέλεια φωτογραφία για ταυτότητα ή διαβατήριο

Η φωτογραφία που βρίσκεται στα έγγραφα μας, όπως η ταυτότητα, το διαβατήριο ή το δίπλωμα, διαφέρει σημαντικά από τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε στα social me

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής συνέστησαν την κατανάλωση συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος για να προληφθούν ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα σε βρέφη. Αλλά δεν είναι όλοι σίγουροι για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των συμπληρωμάτων.

Το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική μορφή του φολικού οξέος που χρησιμοποιείται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής και εξευγενισμένα δημητριακά. Αν και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι ασφαλές, η διατροφολόγος Shyla Cadogan εξηγεί ότι αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη.

Το φυλλικό οξύ είναι η πλήρως οξειδωμένη μορφή φολικού οξέος, που χρησιμοποιείται για να προστεθεί σε τρόφιμα όπως το ψωμί και το αλεύρι. Αντίθετα, το φολικό οξύ υπάρχει φυσικά σε τρόφιμα όπως τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά και το βόειο συκώτι. Ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι το φυλλικό οξύ δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το σώμα, η Cadogan εξηγεί ότι αυτό είναι ανακρίβεια.

Στην πραγματικότητα, το φυλλικό οξύ μπορεί να επεξεργαστεί από ένα ένζυμο που ονομάζεται διυδροφυλλική αναγωγάση, ενώ η μεταβολή του φυλλικού οξέος απαιτεί το ένζυμο MTHFR. Έτσι, ο οργανισμός μπορεί να αφομοιώσει και να επεξεργαστεί το φυλλικό οξύ εάν έχει τα αντίστοιχα ένζυμα.

Επιπλέον, η Cadogan αναφέρει ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι σε μεγαλύτερες ποσότητες, το φυλλικό οξύ μπορεί να παραμείνει στο σώμα και να συμβάλλει στην εμφάνιση και επιδείνωση ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την κατανάλωση του φυλλικού οξέος.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές απαντήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φυλλικού οξέος. Πριν αποφασίσετε να καταναλώσετε συμπληρώματα φυλλικού οξέος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις ατομικές σας ανάγκες.