Οι παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής συνέστησαν την κατανάλωση συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος για να προληφθούν ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα σε βρέφη. Αλλά δεν είναι όλοι σίγουροι για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των συμπληρωμάτων.
Το φυλλικό οξύ είναι μια συνθετική μορφή του φολικού οξέος που χρησιμοποιείται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής και εξευγενισμένα δημητριακά. Αν και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι ασφαλές, η διατροφολόγος Shyla Cadogan εξηγεί ότι αυτή η ανησυχία είναι αβάσιμη.
Το φυλλικό οξύ είναι η πλήρως οξειδωμένη μορφή φολικού οξέος, που χρησιμοποιείται για να προστεθεί σε τρόφιμα όπως το ψωμί και το αλεύρι. Αντίθετα, το φολικό οξύ υπάρχει φυσικά σε τρόφιμα όπως τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά και το βόειο συκώτι. Ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι το φυλλικό οξύ δεν μπορεί να αφομοιωθεί από το σώμα, η Cadogan εξηγεί ότι αυτό είναι ανακρίβεια.
Στην πραγματικότητα, το φυλλικό οξύ μπορεί να επεξεργαστεί από ένα ένζυμο που ονομάζεται διυδροφυλλική αναγωγάση, ενώ η μεταβολή του φυλλικού οξέος απαιτεί το ένζυμο MTHFR. Έτσι, ο οργανισμός μπορεί να αφομοιώσει και να επεξεργαστεί το φυλλικό οξύ εάν έχει τα αντίστοιχα ένζυμα.
Επιπλέον, η Cadogan αναφέρει ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι σε μεγαλύτερες ποσότητες, το φυλλικό οξύ μπορεί να παραμείνει στο σώμα και να συμβάλλει στην εμφάνιση και επιδείνωση ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με την κατανάλωση του φυλλικού οξέος.
Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές απαντήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φυλλικού οξέος. Πριν αποφασίσετε να καταναλώσετε συμπληρώματα φυλλικού οξέος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις ατομικές σας ανάγκες.