27 Απριλίου 2025

Συνδέοντας με τα παιδιά μας: Πώς να τους πείσουμε να ακούν

Τελευταία Άρθρα

Νέες μέθοδοι ντεμακιγιάζ για λαμπερή επιδερμίδα

Μπορεί να φαίνεται ότι το ντεμακιγιάζ είναι μια αχρείαστη διαδικασία, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο για την υγεία και τη νεανική εμφάνιση της επι

Ακτιβιστές συνεχίζουν την αντίδραση: Μπογιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του οίκου Gucci”

Άκρως ανεπιθύμητη εκδήλωση εν μέσω χριστουγεννιάτικων γιορτινών εκδηλώσεων ήταν η ενέργεια ακτιβιστών που πέταξαν μπογιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του οίκο

Ενημέρωση για την επιλογή νέων διοικήσεων στις Υγειονομικές Περιφέρειες – Ανοίγει η περίοδος υποβολής αιτήσεων

Το πρώπροκήρυξης βάσει του νέου νόμου 5062/2023 με τίτλο «Επιλογή Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους» δημοσιεύτηκε,

5 καίριοι τρόποι για να προετοιμάσετε το παιδί σας για ένα επιτυχημένο μέλλον

Πρακτικές συμβουλές για γονείς που θέλουν να βοηθήσουν στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών τους. By Carlota Nelson, σκηνοθέτης της ταινίας Brain Matters. Γονιό

Πώς επηρεάζει το σώμα σας η αργή κατανάλωση φαγητού τη νύχτα

Η επίδραση της αργής κατανάλωσης φαγητού τη νύχτα στον οργανισμό σας Όταν έχουμε αδυναμία στα σνακ, είναι δύσκολο να αντισταθούμε ακόμα και αργά τη νύχτα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Συνδέοντας με τα παιδιά μας: Πώς να τους πείσουμε να ακούν

Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση όπου τα παιδιά μας φαίνονται να μην ακούν, μπορούμε να δοκιμάσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με διαφορετικό τρόπο. Αντί να αυξάνουμε τη φωνή μας και να δίνουμε εντολές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάλογο και κατανόηση προς τα παιδιά μας. Οι ειδικοί προτείνουν τρεις προσεγγίσεις που μπορούμε να δοκιμάσουμε.

1. Σεβασμός και κατανόηση: Αντί να πούμε απλά “άσε το παιχνίδι και έλα να πλύνεις τα δόντια σου”, μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά μας ότι κατανοούμε πως αυτή η στιγμή είναι σημαντική για το παιχνίδι τους. Μπορούμε να πούμε κάτι σαν “Το ξέρω ότι θα ήθελες να συνεχίσεις το παζλ σου, αλλά ήρθε η ώρα για ύπνο”. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μας θα νιώσουν ότι τα καταλαβαίνουμε και θα είναι πιο πρόθυμα να μας ακολουθήσουν.

2. Συμμετοχή στο παιχνίδι: Ένας άλλος τρόπος για να κερδίσουμε την προσοχή των παιδιών μας είναι να μπούμε στον κόσμο τους. Για παράδειγμα, αντί να πούμε απλά “Είναι ώρα για φαγητό”, μπορούμε να τους παρουσιάσουμε ένα σενάριο παιχνιδιού. Θα μπορούσαμε να πούμε κάτι σαν “Ο Spiderman θα μπορούσε να έρθει στην κουζίνα σε 3 λεπτά. Εσύ πόσο θα χρειαστείς;” Μέσα από αυτό το παιχνίδι, θα μοιραστούμε τη χαρά του παιδιού μας και θα κερδίσουμε την προσοχή του.

3. Διάκριση και επιλογή: Δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά μας να επιλέξουν, τους δείχνουμε ότι η γνώμη τους είναι σημαντική και ότι έχουν αξία. Αντί να λέμε απλά “Έλα για φαγητό”, μπορούμε να πούμε κάτι σαν “Θες να κάτσεις δίπλα στη μαμά ή στην αδελφή σου; Εσύ επιλέγεις!” Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μας θα νιώσουν σεβασμό και θα είναι πιο πρόθυμα να συνεργαστούν.

Είναι σημαντικό, επίσης, να αποφεύγουμε κάποιες πρακτικές που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Να μη φωνάζουμε ή να διατάζουμε από άλλο δωμάτιο, να μην επαναλαμβάνουμε συνεχώς τις ίδιες οδηγίες αυξάνοντας την ένταση της φωνής μας και να μην απειλούμε με τιμωρία. Αυτές οι πρακτικές μπορεί να προκαλέσουν αποστασιοποίηση από τα παιδιά μας και να μην πετύχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Κατάλληλη επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε την ακρόασή τους. Με κατανόηση, συμμετοχή και αναγνώριση της αξίας τους, μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τη συμπεριφορά τους και να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη επικοινωνία μεταξύ μας.
Πηγή