Μια νέα έρευνα από επιστήμονες στη Γαλλία αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, η κατανάλωση αυτών των τροφίμων οδηγεί στην παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης, που βοηθά στη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα μας. Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανοσοαντίστασης στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα το σώμα μας να μην ανταποκρίνεται επαρκώς σε αυτήν. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μείωση των γνωστικών λειτουργιών μας, όπως η σκέψη, η μνήμη και οι μαθησιακές ικανότητες μας.
Για να εξετάσουν αυτήν τη συσχέτιση, οι ερευνητές συμμετείχαν σε μια μελέτη 95 υγιών νέων ατόμων, ηλικίας 20 έως 30 ετών, που δεν είχαν προβλήματα υγείας ή αλλεργίες σε τρόφιμα και κατανάλωναν πρωινό. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή τους, ιδίως κατά τη διάρκεια του πρωινού και των ενδιάμεσων σνακ, που συχνά περιείχαν επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα σνακ, είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ. Αυτό υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια πρόκληση είτε στη μάθηση, είτε στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Ένα σημαντικό στοιχείο που επισημαίνεται είναι ότι αυτή η σχέση παραμένει σταθερή, ακόμη και μετά την λήψη υπόψη άλλων παραγόντων, όπως ο συνολικός αριθμός θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά.
Οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της διατροφής μας και προειδοποιούν ότι η συνεχής κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως τα ζαχαρούχα σνακ, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σκέψη και την μάθηση, ακόμη και σε μια νέα και υγιή πληθυσμό.