4 Δεκεμβρίου 2025

Τα επιβλαβή αποτελέσματα της υπερβολικής κατανάλωσης βιταμίνης Β3 στην καρδιά

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νιασίνη, είναι μια θρεπτική ουσία που ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βοηθά στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την επίπεδη «κακή» LDL χοληστερόλη και προστατεύει την καρδιά. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ αποκαλύπτει ότι υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β3 μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση νιασίνης για τους υγιείς άνδρες είναι 16 χιλιοστόγραμμα και για τις υγιείς γυναίκες 14 χιλιοστόγραμμα. Ωστόσο, αυτή η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και ειδικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει μόνος του αυτήν την βιταμίνη, αλλά πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Έχει βρεθεί σε ποικίλα τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια (όπως ο τόνος), οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το ψωμί, τα γαλακτοκομικά, τα μανιτάρια πορτομπέλο και τα μαυρομάτικα φασόλια.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η βιομηχανία τροφίμων θα λάβει υπόψη της αυτήν τη μελέτη και θα δράσει αναλόγως, παύοντας να προσθέτει νιασίνη σε βασικά προϊόντα όπως το αλεύρι, το ψωμί και τα δημητριακά. “Ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να αποφεύγει τα συμπληρώματα νιασίνης τώρα που έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων”, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε συμπληρώματος βιταμίνης πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με γιατρό και διαιτολόγο. Οι ειδικοί αυτοί θα αξιολογήσουν την υγεία σας και θα σας προτείνουν ποια συμπληρώματα είναι κατάλληλα για εσάς. Θα ληφθούν υπόψη η υγεία σας γενικότερα, οι επιπτώσεις της διατροφής σας και το αν υπάρχουν ενδείξεις για έλλειψη βιταμινών. Η μέτρηση της βιταμίνης Β3 μπορεί να γίνει μέσω αιμοληψίας, αλλά πρέπει να ερμηνευθεί σωστά από έναν ειδικό. Τα αποτελέσματα πρέπει να αξιολογούνται σε συνδυασμό με το ιστορικό υγείας και την κλινική εικόνα του κάθε ατόμου.