2 Οκτωβρίου 2025

Τα κρασιά της Πάρου

Τελευταία Άρθρα

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

Η σημασία της προστασίας από τον ήλιο

Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το καλοκαίρι παραμένει αναλλοίωτο και ο κώδικας του καλοκαιριού περιλαμβάνει τις λέξεις "ήλιος", "θά

Φαγητό και ποτό με θέα στο διάστημα – Όλα όσα φανταζόμασταν είναι σήμερα πραγματικότητα

Οι ταξιδιώτες στο διάστημα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τροφή και ποτό με μια εκπληκτική θέα. Η εταιρεία Space Perspective δημιούργησε το εσωτερικό Space

5 Airbnb στα Ιωάννινα

Προσέχοντας τις γιορτές, η αναζήτηση καταλυμάτων για τις αποδράσεις μας γίνεται ολοένα και πιο εντατική. Τα Ιωάννινα αποτελούν έναν δημοφιλή προορισμό για

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η Πάρος και η Σαντορίνη αποτελούν τα δύο νησιά των Κυκλάδων με την μεγαλύτερη παράδοση στην παραγωγή κρασιού. Ένα καθοριστικό σημείο για την ανάπτυξη της κρασί παραγωγής στην περιοχή ήταν το 1981, όταν αποδείχθηκε νομικά ο ερυθρός οίνος ΠΟΠ Πάρου (Οίνος Προστατευόμενης Προέλευσης). Η Πάρος έχει δύο ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης: μία για τα λευκά και ερυθρά κρασιά (ΠΟΠ Πάρος), και μία για τα γλυκά κρασιά Malvasia Πάρος.

Τα λευκά κρασιά ΠΟΠ Πάρος παράγονται από την ποικιλία αμπέλου Μονεμβασιά, ενώ τα ερυθρά παράγονται από την ποικιλία Μανδηλαριά. Τα γλυκά κρασιά ΠΟΠ Malvasia Πάρος παράγονται από ξηρά σταφύλια Μονεμβασιάς σε ποσοστό τουλάχιστον 85% και από την ποικιλία Ασύρτικο, και πρέπει να παλαιώνουν για τουλάχιστον 24 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Τα κρασιά της Πάρου

Τα κρασιά της Πάρου