Τα παιδιά στην Ιαπωνία αναγνωρίζονται για την υγεία τους παγκοσμίως και αυτό οφείλεται στην εφαρμογή της φιλοσοφίας “shokuiku” από τους γονείς τους από μικρή ηλικία. Ο γιατρός και φαρμακοποιός Sagen Ishizuka διέδωσε την έννοια αυτή, η οποία επικεντρώνεται στην ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τον τρόπο που το φαγητό επηρεάζει το σώμα τους και το μυαλό τους. Η φιλοσοφία shokuiku έχει αποκτήσει απήχηση και στα σχολεία της Ιαπωνίας, όπου οι μαθητές μαθαίνουν για την αξία της υγιεινής διατροφής και την παραγωγή τροφίμων.
Στην Ιαπωνία, λιγότερο από ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκα και πάντα προτιμούν υγιεινές επιλογές. Οι γονείς τους έχουν υιοθετήσει μια σειρά μέτρων για να διασφαλίσουν αυτήν την υγιεινή διατροφή. Η πρώτη πρακτική που ακολουθούν οι Ιάπωνες γονείς είναι η “ichijū-sansai”, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ένα μπολ με ρύζι και σούπα, συνοδευόμενο από ένα πιάτο με πρωτεΐνες και λαχανικά. Αυτό το πρωτόκολλο τροφίμων είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς διδάσκουν στα παιδιά τους τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Ακόμα και στα σχολεία, τα παιδιά μαθαίνουν για την παραγωγή τροφίμων και συμμετέχουν στην συγκομιδή των λαχανικών που θα καταναλώσουν για το μεσημεριανό τους γεύμα.
Οι σχολικές τάξεις στην Ιαπωνία έχουν αναπτύξει μια πολύ ωφέλιμη πρακτική που αφορά το φαγητό. Τα παιδιά φέρνουν το δικό τους φαγητό στα σχολεία, και κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές συζητούν με τη δασκάλα για το φαγητό που έφεραν όλοι τους. Αυτό τους ενθαρρύνει να δοκιμάζουν νέες γεύσεις και να επιλέγουν πιο υγιεινές επιλογές. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά αναπτύσσουν προτίμηση για σπιτικό και υγιεινό φαγητό, αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες τροφές και τα λιπαρά.
Το φαγητό στα σχολεία τους ακολουθεί αυστηρούς κανόνες. Δεν επιτρέπονται τροφές με πολλή ζάχαρη, λιπαρά, καφείνη ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι γονείς συνηθίζουν να μαγειρεύουν μόνοι τους το φαγητό για τα παιδιά τους και προτιμούν φρέσκα προϊόντα. Όσον αφορά τα χυμούς και τα αναψυκτικά, προτιμούν να προσφέρουν στα παιδιά νερό ή αντί γιαυτά τσάι χωρίς καφεΐνη. Πολλοί γονείς επιλέγουν να παρασκευάζουν χυμούς με φρέσκα φρούτα ή γιαούρτι.
Έτσι, η Ιαπωνία έχει καταφέρει να διατηρήσει τα παιδιά της υγιή και να εδραιώσει θετικές διατροφικές συνήθειες από μικρή ηλικία. Η φιλοσοφία “shokuiku” έχει αποτελέσει οδηγό για τους γονείς και τα σχολεία και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην προστασία της υγείας και της ευεξίας των παιδιών. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της παιδείας για την υγιεινή διατροφή και να ακολουθούμε το παράδειγμα της Ιαπωνίας για την ευημερία των παιδιών μας.