5 Δεκεμβρίου 2025

Τηγάνισμα στο ίδιο λάδι; Έρευνα αποκαλύπτει τον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους του τηγανίσματος στο ίδιο λάδι για την υγεία μας. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η επαναχρησιμοποίηση τηγανητού λαδιού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, προκαλώντας νευροεκφυλισμό και μεταβολικές διαταραχές. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη αναφέρουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση τηγανητού λαδιού αυξάνει τον κίνδυνο νευροεκφυλισμού σε απογόνους πρώτης γενιάς.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο Discover BMB, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, εστιάζει στον επαναχρησιμοποιημένο λάδι και έχει καταδείξει ότι οι πειραματόζωα που κατανάλωναν τηγανητά μέσα σε αυτό το λάδι παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα νευροεκφυλισμού σε σύγκριση με τα ζώα που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή. Το λάδι φαίνεται να επηρεάζει το αμφίδρομο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ ήπατος, εντέρου και εγκεφάλου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών.

Πειράματα που διενεργήθηκαν πάνω σε αρουραίους έδειξαν ότι η επαναχρησιμοποίηση του λαδιού προκαλεί οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στο ήπαρ, καθώς και βλάβη στο παχύ έντερο, που οδηγεί σε αλλαγές στις ενδοτοξίνες και τους λιποπολυσακχαρίτες. Επιπλέον, οι απογόνοι των ζώων που κατανάλωναν τηγανητά σε επαναχρησιμοποιημένο λάδι παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο νευρωνικής βλάβης. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και θρεπτικών ουσιών μπορεί να μειώσει τις βλαβερές επιπτώσεις.

Ωστόσο, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να αξιολογηθούν οι δυνητικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη μείωση των επιπτώσεων της κατανάλωσης τηγανητού λαδιού. Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία της συνειδητοποίησης και του περιορισμού της κατανάλωσης τηγανητών τροφών στην καθημερινή μας διατροφή.