2 Οκτωβρίου 2025

Τηγάνισμα στο ίδιο λάδι; Έρευνα αποκαλύπτει τον σοβαρό κίνδυνο που εγκυμονεί για την υγεία

Τελευταία Άρθρα

«Hijarbie»: Η Barbie με τη μαντίλα επιστρέφει

Μετά από ένα διάλειμμα έξι ετών, δημοσιεύτηκε στο Instagram η φωτογραφία μιας κούκλας που φοράει ένα ροζ φόρεμα και μια μαντίλα, ποζάροντας μπροστά σε ένα

ΜΙΚΙΟ: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στο Ρέθυμνο μόλις 53 τετραγωνικά

Το "Μικιό" είναι ένα μικροσκοπικό σπίτι που βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ανήκει στον κτιριακό όγκο του 19ου αιώνα και έχει ανακαινισ

Κοριοί: Ταξιδεύουν, κρύβονται και απειλούν – Τα τσιμπήματα, τα συμπτώματα, η θεραπεία

Το Παρίσι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για τους κοριούς και η ζοφερή κατάσταση αρχίζει να προκαλεί ανησυχία και στη χώρα μας. Αν και είχαμε να ασχοληθ

Πώς να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες στα ταξίδια σας

Για να αφομοιώσετε πλήρως έναν προορισμό που ονειρευόσασταν, θα πρέπει να αφιερώσετε πολλές ώρες και μέρες ταξιδιού με αεροπλάνα, τρένα ή πλοία, οδηγώντας

7 υπέροχα Αirbnb για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Το επερχόμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι η ιδανική ευκαιρία για απόδραση και χαλάρωση. Αν εξακολουθείς να αναζητείς κατάλυμα, δεν χρειάζεται να ανη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Νέα επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει τους κινδύνους του τηγανίσματος στο ίδιο λάδι για την υγεία μας. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η επαναχρησιμοποίηση τηγανητού λαδιού μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, προκαλώντας νευροεκφυλισμό και μεταβολικές διαταραχές. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη αναφέρουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση τηγανητού λαδιού αυξάνει τον κίνδυνο νευροεκφυλισμού σε απογόνους πρώτης γενιάς.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο Discover BMB, την ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, εστιάζει στον επαναχρησιμοποιημένο λάδι και έχει καταδείξει ότι οι πειραματόζωα που κατανάλωναν τηγανητά μέσα σε αυτό το λάδι παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα νευροεκφυλισμού σε σύγκριση με τα ζώα που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή. Το λάδι φαίνεται να επηρεάζει το αμφίδρομο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ ήπατος, εντέρου και εγκεφάλου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση διαφόρων φυσιολογικών λειτουργιών.

Πειράματα που διενεργήθηκαν πάνω σε αρουραίους έδειξαν ότι η επαναχρησιμοποίηση του λαδιού προκαλεί οξειδωτικό στρες και φλεγμονή στο ήπαρ, καθώς και βλάβη στο παχύ έντερο, που οδηγεί σε αλλαγές στις ενδοτοξίνες και τους λιποπολυσακχαρίτες. Επιπλέον, οι απογόνοι των ζώων που κατανάλωναν τηγανητά σε επαναχρησιμοποιημένο λάδι παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο νευρωνικής βλάβης. Περαιτέρω πειράματα έδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και θρεπτικών ουσιών μπορεί να μειώσει τις βλαβερές επιπτώσεις.

Ωστόσο, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να αξιολογηθούν οι δυνητικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη μείωση των επιπτώσεων της κατανάλωσης τηγανητού λαδιού. Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη έρχεται να υπογραμμίσει τη σημασία της συνειδητοποίησης και του περιορισμού της κατανάλωσης τηγανητών τροφών στην καθημερινή μας διατροφή.