28 Απριλίου 2025

Το ανεκτίμητο φυσικό έλαιο με αντιφλεγμονώδη δράση

Τελευταία Άρθρα

Προτιμάτε τις γάτες από τους σκύλους; 6 πράγματα που λέει αυτό για το χαρακτήρα σας

Ο ρόλος των κατοικιδίων στη ζωή μας είναι αναμφίβολα σημαντικός. Η επιλογή μας να έχουμε γάτα ή σκύλο μας αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με μελέτες, ορισμένες πτυχέ

Η ασφαλής ανοιξιά σαμπάνιας: Ένας νέος τρόπος για να προστατεύσετε τα μάτια σας

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς συνδέεται συχνά με την κατανάλωση σαμπάνιας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ αναφέρει έναν αναπάντεχο κίνδυν

Νέες τάσεις για το 2024: Υιοθετήστε αυτές τις συνήθειες για ευεξία

Καθώς προετοιμαζόμαστε να αποχαιρετήσουμε το 2023 και να υποδεχθούμε το 2024, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε,

Η αλλαγή και η ευτυχία: Ένα ταξίδι προς την αυθεντικότητα και την ικανοποίηση

Ο φόβος για το νέο και η αντίσταση στην αλλαγή είναι συναισθήματα που συνόδευαν συχνά το ταξίδι προς την ευτυχία. Αλλά τι συμβαίνει όταν αγκαλιάζουμε το άγνω

Ρένη Πιττακή: Μια ζωή αφιερωμένη στο θέατρο και στο τώρα”

Εκτίθεται στη ζωή, αποκρυπτογραφεί τη ψυχή της και αφήνει ένα αποτύπωμα της σε κάθε ρόλο που υποδύεται. Η Ρένη Πιττακή, μετά από εξήντα περίπου χρόνια στο ελ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πυρήνα της Μεσογειακής διατροφής και έχει αναπτύξει ποικίλους ρόλους στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός από τις γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαιολάδου που συμβάλλουν στην ανακούφιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων, νέες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τη σημαντικότητα των φυσικών συστατικών του ελαιολάδου που αναλαμβάνουν τη μάχη κατά των φλεγματικών διεργασιών στον οργανισμό. Πολυφαινόλες και ελαιοκανθάλη

Οι αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαιολάδου εξαρτώνται από τις πολυφαινόλες που περιέχει. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής μορίων-μηνυμάτων που προκαλούν φλεγμονές, καθώς και στην αναστολή της δράσης προ-φλεγμονωδών ενζύμων. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στην μείωση της σύνθεσης του ενζύμου συνθάση του νιτρικού οξείδιου που συνδέεται με την εκδήλωση φλεγματικών διαδικασιών στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες συμβάλλουν επίσης στη μείωση των επιπέδων της αντιδρώσας προτείνης (CRP), ένας δείκτης της φλεγμονής, σε ασθενείς με καρδιακή νόσο.

Ελαιοκανθάλη και βιταμίνη Ε

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ελαιοκανθάλη, μια φαινολική ουσία που υπάρχει στο ελαιόλαδο, μπορεί να αναστέλλει την παραγωγή προ-φλεγμονωδών ενζύμων, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και την ευαισθησία στον πόνο. Η βιταμίνη Ε, από την άλλη πλευρά, επηρεάζει τις φλεγμονώδεις διεργασίες λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της α-τοκοφερόλης. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Ε μειώνει την παραγωγή της CRP και των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών, αναστέλλει τη δραστικότητα της πρωτεΐνης κινάσης C και εμποδίζει τη δράση ενζύμων όπως η 2-κυκλοοξυγενάσης.

Συμπερασματικά, το ελαιόλαδο αποτελεί ένα πολύτιμο φυσικό έλαιο με αντιφλεγμονώδη δράση. Οι πολυφαινόλες και η ελαιοκανθάλη βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της δράσης, ενώ η βιταμίνη Ε συμβάλλει επίσης στην αντιμετώπιση των φλεγμονών. Πρόσθετες έρευνες απαιτούνται για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπου. Παρ’ όλα αυτά, οι εν λόγω έρευνες ανοίγουν νέες προοπτικές για τη χρήση του ελαιολάδου ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής και στην πρόληψη και θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων.

Δήμητρα Ξενάκη, Δρ. Δομικής Χημείας Τροφίμων