2 Οκτωβρίου 2025

Το αντιοξειδωτικό λαχανικό με αντιδιαβητική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση

Τελευταία Άρθρα

Κατανάλωση Βλαβερών Τρανς Λιπαρών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά,

Το Smarthink: Καλύτερη ποιότητα ζωής, χαμηλότερος λογαριασμός ρεύματος

Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», που είναι ο παλαιότερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, πρωτοπορεί με τη χρήση της τεχνολογίας της Τε

Πως να αποφύγετε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Το σώμα μας αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από νερό και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρά την ημέρα για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες μέ

Αναμονή για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αυξάνονται καθημερινά στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγε

Tips για ευκολότερη μετάβαση σε vegan διατροφή

Σκέφτεσαι να γίνεις vegan; Tips για πιο εύκολη μετάβαση Η μετάβαση σε μια plant-based διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη γι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το πράσο είναι ένα λαχανικό που έχει αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα άτομα που δεν θα πρέπει να το καταναλώνουν.

Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Η κατάλληλη περίοδος για να το καταναλώνουμε είναι από Σεπτέμβριο έως και Απρίλιο. Μπορεί να προστεθεί σε σούπες και σαλάτες. Προέρχεται από την Μέση Ανατολή και ανήκει στο γένος Allium και στην οικογένεια Alliaceae.

Το πράσο είναι χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πηγή αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Κ και Β9 καθώς και μετάλλα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι μερικών μορφών καρκίνου.

Οι προστατευτικές ιδιότητες του πράσου

Οι μίσχοι του πράσου περιέχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Όταν αγοράζουμε πράσα, θα πρέπει να επιλέγουμε στέλεχος που είναι ίσιο, σαρκώδες, σφιχτό και λαμπερό λευκό, χωρίς καφέ κηλίδες. Τα φύλλα πρέπει να είναι πράσινα και υγιή.

Αποθήκευση και χρήση

Τα πράσα μπορούν να διατηρηθούν για δύο έως τρεις μήνες στο ψυγείο, σε θερμοκρασίες κοντά στην κατάψυξη και υψηλή σχετική υγρασία. Τα φύλλα ενδέχεται να κιτρινίσουν, αλλά το λευκό μέρος θα παραμείνει υγιές. Το πράσο μπορεί επίσης να καταψυχθεί, κόβοντάς το σε φέτες και ζεματίζοντας το σε βραστό νερό για λίγα λεπτά πριν το καταψύξουμε. Μπορούμε να καταψύξουμε και μερικά από τα πράσινα φύλλα για ζωμούς.

Προειδοποιήσεις

Άτομα που ακολουθούν διατροφή περιορισμένη σε οξαλικά άλατα, για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση λίθων στα νεφρά ή στο ουροποιητικό, δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πράσα. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα αντίδρασης σε πράσο για άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα λαχανικά της ίδιας οικογένειας όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι ή το σχοινόπρασο.

Πηγή: Δήμητρα Ξενάκη, Δρ. Δομικής Χημείας Τροφίμων

Πηγή