27 Απριλίου 2025

Το αντιοξειδωτικό λαχανικό με αντιδιαβητική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση

Τελευταία Άρθρα

Εγκυμοσύνη τα Χριστούγεννα: Ο σάκος του Αϊ-Βασίλη και οι απολαύσεις που φέρνει

Ποιος δεν αγαπά τα Χριστούγεννα; Είναι η εποχή της χαράς, της αγάπης και των γιορτινών απολαύσεων. Αυτά τα Χριστούγεννα, ωστόσο, έχουν κάτι ξεχωριστό για εσά

Γιατί οι πατεράδες είναι πιο αστείοι από εμάς;

Όταν ξυπνάς το Σαββατοκύριακο έτοιμη να περάσεις χρόνο με τα παιδιά σου, αλλά βρίσκεσαι ακόμα στη δουλειά και οι ώρες περνούν χωρίς να το καταλάβεις, τότε μπ

Γιορτινή σαλάτα: Ενισχύστε τη γεύση και τη διατροφική αξία με αυτά τα 4 φρούτα

Όταν πρόκειται για γιορτινό τραπέζι, η σαλάτα είναι απαραίτητη. Αλλά γιατί να μην την απογειώσουμε λίγο περισσότερο φέτος; Μπορείτε να προσθέσετε αυτά τα 4 φ

ΝέοΠώς να προστατευθούμε από τις λοιμώξεις κατά τη διάρκεια των γιορτών

Η χρονιά αλλάζει, αλλά οι αναπνευστικές λοιμώξεις παραμένουν παρούσες. Ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών, που έχουμε πολλές κοινωνικές επαφές και δραστηριότ

Θεσσαλονίκη: Μια ανερχόμενη πόλη-προορισμός για τις εορταστικές διακοπές

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας προορισμός που ανεβαίνει στην κορυφή των επιλογών για εορταστικές διακοπές, τόσο για Έλληνες όσο και για τουρίστες από το εξωτερικό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το πράσο είναι ένα λαχανικό που έχει αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα άτομα που δεν θα πρέπει να το καταναλώνουν.

Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Η κατάλληλη περίοδος για να το καταναλώνουμε είναι από Σεπτέμβριο έως και Απρίλιο. Μπορεί να προστεθεί σε σούπες και σαλάτες. Προέρχεται από την Μέση Ανατολή και ανήκει στο γένος Allium και στην οικογένεια Alliaceae.

Το πράσο είναι χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πηγή αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Κ και Β9 καθώς και μετάλλα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι μερικών μορφών καρκίνου.

Οι προστατευτικές ιδιότητες του πράσου

Οι μίσχοι του πράσου περιέχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Όταν αγοράζουμε πράσα, θα πρέπει να επιλέγουμε στέλεχος που είναι ίσιο, σαρκώδες, σφιχτό και λαμπερό λευκό, χωρίς καφέ κηλίδες. Τα φύλλα πρέπει να είναι πράσινα και υγιή.

Αποθήκευση και χρήση

Τα πράσα μπορούν να διατηρηθούν για δύο έως τρεις μήνες στο ψυγείο, σε θερμοκρασίες κοντά στην κατάψυξη και υψηλή σχετική υγρασία. Τα φύλλα ενδέχεται να κιτρινίσουν, αλλά το λευκό μέρος θα παραμείνει υγιές. Το πράσο μπορεί επίσης να καταψυχθεί, κόβοντάς το σε φέτες και ζεματίζοντας το σε βραστό νερό για λίγα λεπτά πριν το καταψύξουμε. Μπορούμε να καταψύξουμε και μερικά από τα πράσινα φύλλα για ζωμούς.

Προειδοποιήσεις

Άτομα που ακολουθούν διατροφή περιορισμένη σε οξαλικά άλατα, για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση λίθων στα νεφρά ή στο ουροποιητικό, δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πράσα. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα αντίδρασης σε πράσο για άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα λαχανικά της ίδιας οικογένειας όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι ή το σχοινόπρασο.

Πηγή: Δήμητρα Ξενάκη, Δρ. Δομικής Χημείας Τροφίμων

Πηγή