Το πράσο είναι ένα λαχανικό που έχει αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα άτομα που δεν θα πρέπει να το καταναλώνουν.
Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Η κατάλληλη περίοδος για να το καταναλώνουμε είναι από Σεπτέμβριο έως και Απρίλιο. Μπορεί να προστεθεί σε σούπες και σαλάτες. Προέρχεται από την Μέση Ανατολή και ανήκει στο γένος Allium και στην οικογένεια Alliaceae.
Το πράσο είναι χαμηλό σε θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πηγή αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, περιέχει βιταμίνες Κ και Β9 καθώς και μετάλλα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι μερικών μορφών καρκίνου.
Οι προστατευτικές ιδιότητες του πράσου
Οι μίσχοι του πράσου περιέχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Όταν αγοράζουμε πράσα, θα πρέπει να επιλέγουμε στέλεχος που είναι ίσιο, σαρκώδες, σφιχτό και λαμπερό λευκό, χωρίς καφέ κηλίδες. Τα φύλλα πρέπει να είναι πράσινα και υγιή.
Αποθήκευση και χρήση
Τα πράσα μπορούν να διατηρηθούν για δύο έως τρεις μήνες στο ψυγείο, σε θερμοκρασίες κοντά στην κατάψυξη και υψηλή σχετική υγρασία. Τα φύλλα ενδέχεται να κιτρινίσουν, αλλά το λευκό μέρος θα παραμείνει υγιές. Το πράσο μπορεί επίσης να καταψυχθεί, κόβοντάς το σε φέτες και ζεματίζοντας το σε βραστό νερό για λίγα λεπτά πριν το καταψύξουμε. Μπορούμε να καταψύξουμε και μερικά από τα πράσινα φύλλα για ζωμούς.
Προειδοποιήσεις
Άτομα που ακολουθούν διατροφή περιορισμένη σε οξαλικά άλατα, για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση λίθων στα νεφρά ή στο ουροποιητικό, δεν θα πρέπει να καταναλώνουν πράσα. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα αντίδρασης σε πράσο για άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα λαχανικά της ίδιας οικογένειας όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι ή το σχοινόπρασο.
Πηγή: Δήμητρα Ξενάκη, Δρ. Δομικής Χημείας Τροφίμων