5 Δεκεμβρίου 2025

Το απόλυτο superfood γεμάτο θρεπτικά συστατικά – Οι φακές που πρέπει να αποφεύγουν κάποιοι

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι φακές, γνωστές και ως Lens culinaris, προέρχονται από τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αμερική και οφείλουν το όνομά τους στον σπόρο τους που έχει σχήμα φακού. Από την αρχαιότητα, αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής σε πολλές χώρες, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη και σίδηρο. Είναι ιδανικές για προσθήκη σε διάφορες συνταγές, προσφέροντας μια ξηρά γεύση ξηρών καρπών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί φακής παγκοσμίως είναι ο Καναδάς και η Ινδία.

Οι φακές είναι πλούσιες σε κάλιο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες έχουν μελετηθεί για τις επιδράσεις τους στις χρόνιες ασθένειες, ενω οι φακές περιέχουν επίσης ανθεκτικό άμυλο, το οποίο ρυθμίζει το σακχάρο στο αίμα και προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, οι φακές αποτελούν πηγή πρεβιοτικών που βοηθούν στην υγεία του εντέρου και την πρόληψη εντερικών ασθενειών.

Οι φακές έχουν ανιχνευθεί να μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο του αίματος σε μελέτες με ζώα. Επιπλέον, σε ανθρώπους έχει επιβεβαιωθεί ότι οι φακές βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη και προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού. Όμως, παρά τα οφέλη των φακών, υπάρχουν κάποια άτομα που θα πρέπει να τους αποφεύγουν.

Για όσους ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με το έντερο, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ή έχουν αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn ή η νόσος Hashimoto, οι φακές μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες πεπτικές ενοχλήσεις λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λεκτίνες. Οι λεκτίνες είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που μπορεί να επηρεάσει τις κυτταρικές μεμβράνες και οι περισσότερες βρίσκονται στο περίβλημα του σπόρου και στα φύλλα των φακών. Για αυτό το λόγο, αν έχετε αντιστάσεις με το έντερο ή αυτοάνοσες παθήσεις, συνίσταται να καταναλώνετε φακές με μέτρο και να παρατηρείτε την αντίδραση του σώματός σας.