4 Δεκεμβρίου 2025

Το διατροφικό θαύμα που προστατεύει τη μνήμη και μειώνει τον κίνδυνο άνοιας – Ένα μήλο την ημέρα είναι αρκετό

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Προστατεύουν την καρδιά, ρυθμίζουν το σάκχαρο και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Τα μήλα δεν θεωρούνται τυχαία ως ένα φυσικό “φάρμακο”, καθώς η συχνή κατανάλωσή τους ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από χρόνιες ασθένειες. Φαίνεται, όμως, πως είναι εξίσου πολύτιμα και για την υγεία του εγκεφάλου. Όπως αναφέρει ο Δρ Δημήτρης Σοφιανός, επιστήμονας τροφίμων, ερευνητής και κλινικός διατροφολόγος, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η τακτική κατανάλωση μήλων μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Πού όμως αποδίδονται αυτά τα πολύτιμα οφέλη; Τα μήλα περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης, όπως τα φλαβονοειδή. Τα συγκεκριμένα συστατικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και, εκτός από τα μήλα, περιέχονται και στην σοκολάτα, στα μούρα, στο τσάι και στο κρασί. Ο Δρ Δημήτρης Σοφιανός αναφέρει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 2.800 συμμετέχοντες με μέση ηλικία 50 ετών, η οποία διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τροφές φτωχές σε φλαβονοειδή είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς παθήσεις σε μια περίοδο 20 ετών. “Τα φλαβονοειδή είναι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν σε φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια και σε λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι. Μπορείτε να τα βρείτε ακόμη και στη σοκολάτα και στο κρασί! Οι ενώσεις αυτές, όταν απορροφώνται σωστά, είναι ευεργετικές για την υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη κατανάλωση φλαβονοειδών και φλαβονολών μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ”, επισημαίνει. Καταναλώνοντας περισσότερες τέτοιες φυτικές τροφές, ο οργανισμός τροφοδοτείται με σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από τη νευροτοξικότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές. “Η νευροτοξικότητα εμφανίζεται όταν το νευρικό σύστημα του σώματος εκτίθεται σε τοξικές ουσίες και μεταβάλλει τη φυσιολογική δραστηριότητα του νευρικού συστήματος. Τελικά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαταραχή ή στον θάνατο των νευρώνων του εγκεφάλου”, εξηγεί ο Δρ Σοφιανός. Θα μπορούσε, ωστόσο, να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες: “Η νευροτοξικότητα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε ουσίες που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία, στην ακτινοθεραπεία, στις φαρμακευτικές θεραπείες ή ακόμη και στην έκθεση σε βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και ορισμένα πρόσθετα τροφίμων, φυτοφάρμακα, βιομηχανικούς διαλύτες και διαλύτες καθαρισμού και καλλυντικά”, σημειώνει. Ο κλινικός διατροφολόγος καταλήγει στο ότι, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία ή έστω γνωστή αιτία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, έχει σημασία να εστιάσουμε στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.