Ένα καινούργιο ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια λίπους έχει κλέψει την παράσταση στη Δύση. Το τσάι kombucha, γνωστό και ως κομπούχα, προέρχεται από τις κουλτούρες της Ανατολής και έχει κατακτήσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων όχι μόνο για την εξωτική γεύση του, αλλά και για τα πλεονεκτήματα που φέρεται να προσφέρει.
Το κομπούχα, το οποίο παρασκευάζεται από ζύμωση μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με βοηθητικά βακτήρια και ζυμομύκητες, έχει αναδειχθεί για την ικανότητά του να ρυθμίζει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, αποκάλυψε επιπλέον οφέλη.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, οι μικροοργανισμοί που περιέχονται στο τσάι kombucha μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο μεταβολισμό του λίπους στο έντερο, παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νηστείας. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι μύκητες και τα βακτήρια του κομπούχα επηρέασαν την έκφραση γονιδίων που αναμένεται να επηρεάσουν τον μεταβολισμό του λίπους, με αποτέλεσμα να μειωθεί η συσσώρευση λίπους και η παραγωγή τριγλυκεριδίων σε έντονο βαθμό. Αυτό οδηγεί σε μείωση των αποθηκευμένων λιπών των οργανισμών.
Τα ευρήματα αυτά ανταποκρίνονται στις αναφερόμενες ωφέλειες του κομπούχα για την υγεία. Το τσάι αυτό προσφέρει επίσης μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστασία από τον καρκίνο και πρόληψη μεταβολικών ασθενειών και ηπατικών τοξινών. Όλα αυτά οφείλονται, πιθανότατα, στις προβιοτικές ιδιότητες του κομπούχα και τις επιδράσεις του στο μεταβολισμό. Βέβαια, πρέπει να πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, αλλά η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει στέρεη βάση για τις ισχυρισμένες οφέλειες της κομπούχα για την ανθρώπινη υγεία.
Ο Δρ. Robert Dowen, που ηγήθηκε της μελέτης, σημείωσε: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα πειραματόζωα που κατανάλωναν προβιοτικά από το τσάι kombucha έδειξαν μειωμένη συσσώρευση λίπους και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση που μοιάζει με “νηστεία” στον ξενιστή, ακόμη και με την παρουσία επαρκών θρεπτικών συστατικών». Βέβαια, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες και κλινικές μελέτες για να επαληθευτούν αυτά τα αποτελέσματα στους ανθρώπους.