Τα ραδίκια αποτελούν ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Αστεροειδών και είναι γνωστά πολλούς αιώνες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Υπάρχουν πολλά είδη ραδικιών που διακρίνονται ανάλογα με την ποικιλία, την εποχή συγκομιδής και τον τρόπο καλλιέργειας. Μερικά από τα κύρια είδη περιλαμβάνουν το αγριοράδικο, το ήμερο ραδίκι, το ραντίκιο και το βρυξελλών.
Τα ραδίκια έχουν κατακτήσει την προσοχή των επιστημόνων, καθώς μια πρόσφατη μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Food & Function” τον Δεκέμβριο του 2023. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και έδειξε ότι τα ραδίκια διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η μελέτη αναφέρει ότι τα ραδίκια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα καροτενοειδή, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, το ραδίκι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση διάφορων χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μας υποδεικνύουν ότι το ραδίκι μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, στη βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και να μας χαρίσει περισσότερη ενέργεια. Επιπλέον, τα ραδίκια παρέχουν πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως οι βιταμίνες C, Α, Β1, Β2, Κ, φυλλικό οξύ, σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και φώσφορος.
Εκτός από τις θρεπτικές τους ιδιότητες, τα ραδίκια έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Είναι διουρητικά και βοηθούν στην αποβολή των υγρών, τονωτικά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, χωνευτικά και βοηθούν στην πέψη, αποτοξινωτικά και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών, χολαγωγά και ενισχύουν τη λειτουργία της χολής και υπογλυκαιμικά που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Τα ραδίκια μπορούν να καταναλωθούν ωμά, βραστά, τηγανητά ή να προστεθούν σε σαλάτες. Είναι επίσης δημοφιλή συστατικό σε πολλά πιάτα όπως σούπες, στιφάδο και ριζότο.
Τέλος, για τη σωστή αποθήκευση, τα ραδίκια πρέπει να τοποθετηθούν στο ψυγείο σε αεροστεγή σακούλα. Μπορούν να διατηρηθούν για έως και 3 ημέρες, αν δεν καταναλωθούν την ίδια ημέρα.
Πάντα να θυμάστε ότι τα ραδίκια που προέρχονται από βοσκότοπους ή έχουν έρθει σε επαφή με σκυλιά, πρέπει να μουσκεύονται προηγουμένως σε ξιδόνερο, προκειμένου να αφαιρεθούν τυχόν απορρίμματα.