Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνονται ακόμη περισσότερο όταν αυτά αποξηραίνονται. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος κατανάλωσής τους είναι στην αποξηραμένη μορφή τους. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η διαδικασία αποξήρανσής τους δεν επηρεάζει τη διατροφική τους αξία. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι τα φρέσκα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν παρόμοιες θρεπτικές αξίες. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν χαρακτηριστικό σκούρο μοβ χρώμα και μια γλυκιά, μαστιχωτή γεύση.
Η συμβολή των ίνων στην υγεία του εντέρου αποτελεί γνωστό γεγονός. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ιδανική πηγή φυτικών ινών και αποτελούν ένα φυσικό “όπλο” καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας. Οι ίνες ευνοούν την κίνηση του εντέρου, παρέχοντας τη διατροφή που χρειάζονται τα καλά μικρόβια του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, τα δαμάσκηνα παρέχουν τη σορβιτόλη, μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου. Με την κατανάλωση 5-6 αποξηραμένων δαμασκηνών την ημέρα, προμηθεύεστε πάνω από 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Σύμφωνα με μελέτες, η αύξηση της κατανάλωσης αποξηραμένων δαμασκηνών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με στόχο την κατανάλωση 80-120 γραμμαρίων ινών ημερησίως.
Τα δαμάσκηνα ενισχύουν την υγεία των οστών και ρυθμίζουν την αποδόμηση τους. Η περιεκτικότητά τους σε κάλιο και βιταμίνη K συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας και στην αντιμετώπιση της απώλειας οστικής πυκνότητας που συνήθως συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων δαμασκηνών την ημέρα βοήθησε στην πρόληψη της απώλειας οστικής πυκνότητας στους γοφούς και μπορεί πιθανόν να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων ισχίου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο. Αν και δεν υπάρχουν πολλά ειδικά στοιχεία για τη σχέση των δαμασκηνών με την υπέρταση, οι διαιτολόγοι υπογραμμίζουν ότι η επαρκής κατανάλωση καλίου μπορεί να είναι ευεργετική για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι δαμάσκηνα προσφέρουν περίπου 732 mg καλίου ανά 100 γραμμάρια μερίδα. Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι η κατανάλωση 200 θερμίδων δαμασκηνών (περίπου 120 γραμμάρια αποξηραμένων φρούτων) καθημερινά μείωσε τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL). Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων δαμασκηνών την ημέρα βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα συνολικής χοληστερόλης και βελτίωσε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, ιδίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η ευεργετική δράση των αποξηραμένων δαμασκηνών στην υγεία οφείλεται επίσης στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αυτές οι ίνες όχι μόνο ευεργετούν την πέψη, αλλά συμβάλλουν επίσης στη ρύθμιση της χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ως εκ τούτου, η κατανάλωση αποξηραμένων δαμασκηνών θεωρείται ουσιαστική για την υγεία μας. Αυτό το υγιεινό σνακ δεν μόνο ρυθμίζει το έντερο και ενισχύει τα οστά αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Είναι ένα θαυματουργό φρούτο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στην καθημερινή μας διατροφή.