4 Δεκεμβρίου 2025

Το θαύμα της φύσης στο πιάτο μας – Οι σαρδέλες: η υγιεινή επιλογή ακόμη και σε κονσέρβα

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι λαμπεροί χρωματισμοί του ουράνιου τόξου δεν θα πρέπει να λείπουν μόνο από τα μάτια μας, αλλά και από το πιάτο μας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι φυσικές αντιδράσεις των χρωμάτων που πρέπει να εντυπωσιάζουν στο γεύμα μας, αλλά και η υψηλής ποιότητας πηγές πρωτεΐνης, όπως τα ψάρια. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα λιπαρά ψάρια πρέπει να αποτελούν έναν αναπόσπαστο μέρος της εβδομαδιαίας διατροφής μας, καθώς παρέχουν μια ισορροπία απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Πέρα από τον γνωστό σολομό, οι σαρδέλες αποτελούν μια υγιεινή και οικονομική επιλογή με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως αναφέρει η διαιτολόγος Shyla Cadogan RD, LDN, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές.
Σκέφτεστε ότι στην Ελλάδα είναι εύκολη αυτή η επιλογή, καθώς θα βρείτε τις σαρδέλες σε κάθε ψαραγορά, πάντα φρέσκες. Εκτός από τους ποικίλους τρόπους μαγειρέματος που μπορείτε να απολαύσετε, μπορείτε επίσης να τις καταναλώσετε ως κονσέρβα. 100 γραμμάρια σαρδέλας περιέχουν περίπου 23 γραμμάρια πρωτεΐνης και 170 θερμίδες, ενώ παράλληλα καλύπτουν το 40% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, το 80% των αναγκών σε σελήνιο και το 20% σε ασβέστιο. Πέρα από αυτά, οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε νιασίνη, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Ε και Β12. Ειδικά το DHA, ένας τύπος Ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των οστών και των δοντιών. Το σημαντικότερο είναι ότι οι σαρδέλες δεν περιέχουν σάκχαρα, γεγονός που τις καθιστά μια καλή διατροφική επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και για όσους αποφεύγουν τη χοληστερόλη. Τέλος, οι σαρδέλες είναι εξαιρετικά χαμηλές σε υδράργυρο, γεγονός που τις καθιστά ακόμη πιο ασφαλείς για κατανάλωση.

Συνολικά, η εβδομαδιαία κατανάλωση διαφορετικών θαλασσινών αποτελεί ζωτικής σημασίας μέρος της συνολικής μας υγείας, με τις σαρδέλες να ξεχωρίζουν για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν και την οικονομική τους προσιτότητα.