Οι λαμπεροί χρωματισμοί του ουράνιου τόξου δεν θα πρέπει να λείπουν μόνο από τα μάτια μας, αλλά και από το πιάτο μας. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι φυσικές αντιδράσεις των χρωμάτων που πρέπει να εντυπωσιάζουν στο γεύμα μας, αλλά και η υψηλής ποιότητας πηγές πρωτεΐνης, όπως τα ψάρια. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα λιπαρά ψάρια πρέπει να αποτελούν έναν αναπόσπαστο μέρος της εβδομαδιαίας διατροφής μας, καθώς παρέχουν μια ισορροπία απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Πέρα από τον γνωστό σολομό, οι σαρδέλες αποτελούν μια υγιεινή και οικονομική επιλογή με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως αναφέρει η διαιτολόγος Shyla Cadogan RD, LDN, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές.
Σκέφτεστε ότι στην Ελλάδα είναι εύκολη αυτή η επιλογή, καθώς θα βρείτε τις σαρδέλες σε κάθε ψαραγορά, πάντα φρέσκες. Εκτός από τους ποικίλους τρόπους μαγειρέματος που μπορείτε να απολαύσετε, μπορείτε επίσης να τις καταναλώσετε ως κονσέρβα. 100 γραμμάρια σαρδέλας περιέχουν περίπου 23 γραμμάρια πρωτεΐνης και 170 θερμίδες, ενώ παράλληλα καλύπτουν το 40% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, το 80% των αναγκών σε σελήνιο και το 20% σε ασβέστιο. Πέρα από αυτά, οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε νιασίνη, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνη Ε και Β12. Ειδικά το DHA, ένας τύπος Ωμέγα-3 λιπαρού οξέος, έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των οστών και των δοντιών. Το σημαντικότερο είναι ότι οι σαρδέλες δεν περιέχουν σάκχαρα, γεγονός που τις καθιστά μια καλή διατροφική επιλογή για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και για όσους αποφεύγουν τη χοληστερόλη. Τέλος, οι σαρδέλες είναι εξαιρετικά χαμηλές σε υδράργυρο, γεγονός που τις καθιστά ακόμη πιο ασφαλείς για κατανάλωση.
Συνολικά, η εβδομαδιαία κατανάλωση διαφορετικών θαλασσινών αποτελεί ζωτικής σημασίας μέρος της συνολικής μας υγείας, με τις σαρδέλες να ξεχωρίζουν για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν και την οικονομική τους προσιτότητα.