4 Οκτωβρίου 2025

Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο”

Τελευταία Άρθρα

Πίτσα με marmite; Τη φτιάχνουν στη Lisa στην Κυψέλη

Η πιτσαρία Lisa στην Κυψέλη φημίζεται για την παρασκευή της πίτσας με το ασυνήθιστο υλικό, το marmite. Παρόλο που η ταινία που πήρε το όνομά της αποκαλείτα

Βρετανία: 16χρονος συνελήφθη για την κοπή του δέντρου του «Ρομπέν των Δασών»

Το παρακάτω άρθρο αναφέρει ότι ένα 16χρονο αγόρι συνελήφθη ως ύποπτος για την κοπή του δέντρου Sycamore Gap στη Βρετανία, το οποίο είναι γνωστό και ως δέντ

Κανένα ίχνος προσωπικότητας: Όταν το BBC απέρριπτε τον David Bowie

Το 2 Νοεμβρίου 1965, το συγκρότημα Lower Third εμφανίστηκε στην έδρα του BBC Broadcasting House για μια οντισιόν μπροστά στην ομάδα επιλογής ταλέντων του B

Ο (απίστευτος) επιστημονικός λόγος για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε την ίδια ώρα, κάθε βράδυ

Μια νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής ώρας ύπνου και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι μεγάλες αποκλίσεις σε αυτήν. Μικρές διαφ

“Φρένο” στα αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου

Μετά την καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σχετικά με τις αδειοδοτήσεις για αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου, έχουν γίνει αλλαγές στις πλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πριν από αρκετά χρόνια, είχα την ευκαιρία να συζητήσω για την ποιότητα των οσπρίων με έναν φίλο. Κατάγομαι από μια αγροτική οικογένεια και πάντα έχω δίνει έμφαση στις καλλιέργειες μιας περιοχής και στις ποικιλίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, άκουσα για πρώτη φορά για τα φασόλια της Καστοριάς και ιδιαίτερα για τα μεγάλα φασόλια, τους γίγαντες. Έκτοτε, έχω γίνει πιστός οπαδός των οσπρίων από την Καστοριά και ιδιαίτερα των γίγαντων φασολιών
Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο"
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μας στην περιοχή της Καστοριάς, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τους φασολοπαραγωγούς στα Λακκώματα. Οι κάτοικοι αυτού του χωριού ασχολούνται εδώ και γενιές με την παραγωγή φασολιών και καλλιεργούν την ελληνική ποικιλία που προσφέρει γίγαντες και πλακέ φασόλια. Η διαδικασία καλλιέργειας ξεκινάει με το χειμερινό όργωμα του χωραφιού και συνεχίζεται με το χρονικό πέρασμα, τη σπορά και την ανάπτυξη των φυτών. Τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιείται η συλλογή και στη συνέχεια γίνεται ο καθαρισμός και η διαλογή των φασολιών
Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο"
Καθώς παρακολουθούσαμε τη διαδικασία καθαρισμού και διαλογής των φασολιών, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους φασολοπαραγωγούς και να δούμε την αφοσίωσή τους στην παραγωγή αυτής της τροφής. Η επαφή τους με τη γη και η εργασία στο χωράφι δείχνουν την αξία της φυσικής διαδικασίας της καλλιέργειας. Η μεταμόρφωση των σπόρων σε καρπούς μέσα από την προσήλωση, την επιμονή και την εργασία, δημιουργούν ένα ανεκτίμητο αποτέλεσμα. Η γεύση των φασολιών που δοκίμασα είναι αξεπέραστη και είμαι ευγνώμον που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αυτή την παραδοσιακή παραγωγή. Το ταξίδι από το χωράφι στο πιάτο μας είναι ένα μαγικό ταξίδι που μας ενώνει με τη γη και το φυσικό κύκλο της ζωής.
Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο"

Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο"
Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο"
Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο"
Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο"
Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο"
Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο"
Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο"
Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο"
Το μαγικό ταξίδι των φασολιών Καστοριάς: Από το χωράφι στο πιάτο"