Πριν από αρκετά χρόνια, είχα την ευκαιρία να συζητήσω για την ποιότητα των οσπρίων με έναν φίλο. Κατάγομαι από μια αγροτική οικογένεια και πάντα έχω δίνει έμφαση στις καλλιέργειες μιας περιοχής και στις ποικιλίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, άκουσα για πρώτη φορά για τα φασόλια της Καστοριάς και ιδιαίτερα για τα μεγάλα φασόλια, τους γίγαντες. Έκτοτε, έχω γίνει πιστός οπαδός των οσπρίων από την Καστοριά και ιδιαίτερα των γίγαντων φασολιών
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μας στην περιοχή της Καστοριάς, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τους φασολοπαραγωγούς στα Λακκώματα. Οι κάτοικοι αυτού του χωριού ασχολούνται εδώ και γενιές με την παραγωγή φασολιών και καλλιεργούν την ελληνική ποικιλία που προσφέρει γίγαντες και πλακέ φασόλια. Η διαδικασία καλλιέργειας ξεκινάει με το χειμερινό όργωμα του χωραφιού και συνεχίζεται με το χρονικό πέρασμα, τη σπορά και την ανάπτυξη των φυτών. Τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιείται η συλλογή και στη συνέχεια γίνεται ο καθαρισμός και η διαλογή των φασολιών
Καθώς παρακολουθούσαμε τη διαδικασία καθαρισμού και διαλογής των φασολιών, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους φασολοπαραγωγούς και να δούμε την αφοσίωσή τους στην παραγωγή αυτής της τροφής. Η επαφή τους με τη γη και η εργασία στο χωράφι δείχνουν την αξία της φυσικής διαδικασίας της καλλιέργειας. Η μεταμόρφωση των σπόρων σε καρπούς μέσα από την προσήλωση, την επιμονή και την εργασία, δημιουργούν ένα ανεκτίμητο αποτέλεσμα. Η γεύση των φασολιών που δοκίμασα είναι αξεπέραστη και είμαι ευγνώμον που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αυτή την παραδοσιακή παραγωγή. Το ταξίδι από το χωράφι στο πιάτο μας είναι ένα μαγικό ταξίδι που μας ενώνει με τη γη και το φυσικό κύκλο της ζωής.