Το μικροφύκος Schizochytrium, ένας νέος εκπληκτικός σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς, παρέχει ένα πολύτιμο λιπαρό οξύ γνωστό ως DHA, το οποίο μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και να προστατεύσει την καρδιά και το ήπαρ, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Nord της Νορβηγίας. Τα DHA είναι ένα είδος ω-3 λιπαρού οξέος που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία με τη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων. Αν και το σημαντικό αυτό θρεπτικό συστατικό μπορεί να βρεθεί κυρίως σε λιπαρά ψάρια, οι ερευνητές αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ελλείψεως των πηγών αυτών.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nord δουλεύουν με το μικροφύκος Schizochytrium, ψάχνοντας για εναλλακτικές λύσεις στα ψάρια για να εξασφαλίσουν τα θρεπτικά αυτά συστατικά για την υγεία των ανθρώπων. Ο στόχος τους είναι να διερευνήσουν πώς μπορούν τα προϊόντα που περιέχουν αυτό το μικροφύκος να βελτιώσουν την υγεία μας. Πρόσφατα ευρήματα έδειξαν ότι έλαια που παράγονται από το Schizochytrium βελτίωσαν την καρδιαγγειακή υγεία σε ψάρια-ζέβρα, ένα οργανισμό που μοιάζει πολύ με τον ανθρώπινο οργανισμό, με ποσοστό ομοιότητας που φτάνει το 70% έως 80%.
Στην έρευνα, οι επιστήμονες μοίρασαν τα ψάρια-ζέβρα σε τρεις ομάδες: μία ομάδα που έτρωγε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα χοληστερόλης, μία που έτρωγε την ίδια διατροφή πλήν ενός συμπληρώματος ελαίου από Schizochytrium και μία ομάδα ελέγχου που έτρωγε μια συνηθισμένη διατροφή χωρίς συμπληρώματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το συμπλήρωμα είχε θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης τους. Επίσης, οι ερευνητές διερεύνησαν τον τρόπο που το ήπαρ τους ανταποκρίνεται σε κάθε διατροφή. Παρατήρησαν ότι η δίαιτα υψηλής χοληστερόλης σχετιζόταν με την αύξηση κενοτόπιων λίπους στο ήπαρο, ενώ η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα εμφάνισε λιγότερα κενοτόπια. Αυτά τα κενοτόπια συνδέονται με την στεάτωση, δηλαδή τη συσσώρευση λίπους.
Η εν λόγω έρευνα προσφέρει νέα δεδομένα σχετικά με την επίδραση του Schizochytrium στην καρδιαγγειακή υγεία και τη μείωση του κινδύνου ασθενειών. Η χρήση αυτού του μικροφυκίου μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ψάρια ή έχουν αντιφάσεις για την κατανάλωσή τους. Η περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους παρασκευής και χρήσης των ελαίων αυτών για τη βελτίωση της υγείας μας.