Όσο μεγαλώνουμε, είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζουμε την υγεία του εγκεφάλου και των νοητικών λειτουργιών μας. Οι επιλογές μας στη διατροφή μπορούν να αποδειχθούν σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια. Ο αριθμός των ερευνών που έχουν εστιάσει σε θρεπτικές ουσίες που συμβάλλουν στην πρόληψη της άνοιας και στην αποτροπή της κατακόρυφης πτώσης των γνωστικών λειτουργιών μας με την ηλικία αυξάνει συνεχώς. Σύμφωνα με την Δρ. Uma Naidoo, διατροφολόγος με εξειδίκευση από το Χάρβαρντ και συγγραφέας των βιβλίων «This is Your Brain on Food» και πρόσφατα του «Calm Your Mind with Food», οι τρεις καίριοι τύποι θρεπτικών ουσιών που έχουν προκαλέσει αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα είναι: τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες Β και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, σύμφωνα με την εκπαιδευμένη σε συστατική διατροφή από το Χάρβαρντ, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα. Από την άλλη πλευρά, οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύουν την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων. “Ενώ τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή αυτών των θρεπτικών ουσιών, προτείνω πάντα στους ανθρώπους να δίνουν προτεραιότητα στα κανονικά τρόφιμα, ιδίως για τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3. Όταν καταναλώνετε ένα πλήρες γεύμα, παίρνετε επιπλέον βιταμίνες, μέταλλα, υγιή λίπη και πρωτεΐνες. Αυτό είναι ένα καλό θεμέλιο για να ξεκινήσετε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα”, σημειώνει η Δρ. Uma Naidoo.
Ωστόσο, σύμφωνα με την επιδέξια διατροφολόγο, το κυριότερο θρεπτικό συστατικό για έναν υγιή εγκέφαλο είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο γαύρος, οι σαρδέλες και ο σολομός. Συνεπώς, είναι σημαντικό να εντάξετε αυτά τα ψάρια στη διατροφή σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, αν είστε χορτοφάγος, μπορείτε να πάρετε Ωμέγα-3 από φυτικές πηγές. Οι σπόροι Chia, το σουσάμι, τα καρύδια και οι σπόροι λιναριού αποτελούν εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Σύμφωνα με την Δρ. Uma Naidoo, “περίπου 30 γραμμάρια σπόρων chia είναι περισσότερα από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, και παρέχουν περίπου 5.000 mg”.
Για τους λάτρεις των αυγών, η Δρ. Naidoo προτείνει αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής, εξηγώντας ότι αυτές οι κότες παράγουν αβγά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Προσθέστε κουρκουμά και μια πρέζα μαύρου πιπέρι για να αυξήσετε την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου, συμβουλεύει η ειδικός.
Ο τρόπος ζωής που πρέπει να υιοθετήσουμε για να διατηρήσουμε έναν υγιή εγκέφαλο περιλαμβάνει επίσης μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, καλή ποιότητα ύπνου, ενσυνείδητη ζωή, καλές κοινωνικές σχέσεις, διαχείριση του στρες και χαμηλή στάθμη άγχους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι κρίσιμοι για να προφυλάξουμε τον εγκέφαλο μας από παθήσεις όπως η άνοια.
Συνοψίζοντας, η διατροφή μας μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την υγεία του εγκεφάλου μας. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταμίνες Β και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν κλειδιά για την προστασία της λειτουργίας του εγκεφάλου και της γνωστικής μας ικανότητας. Με υγιεινές επιλογές, όπως τα ψάρια και οι φυτικές πηγές Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να διατηρήσει την υγεία του και να απολαμβάνουμε μια πιο ζωντανή και ξεκούραστη σκέψη.