Το λούπινο είναι ένας ξηρός σπόρος που καταναλώνεται σε πολλές περιοχές του κόσμου, αλλά δεν έχει την ίδια φήμη με άλλα όσπρια. Ωστόσο, αξίζει να το προσθέσετε στη διατροφή σας, καθώς περιέχει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από τα υπόλοιπα όσπρια. Επιπλέον, το λούπινο περιέχει πολλά ανόργανα στοιχεία, όπως ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνες C, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη. Είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών καροτενοειδών και φυτοστερολών με υπολιπιδαιμικές ιδιότητες.
Το λούπινο είναι ιδανικό για διαβητικούς, ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη και όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και δεν περιέχει γλουτένη. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του λούπινου βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης, καθώς και του μικροβιώματος του εντέρου.
Για να καταναλώσετε το λούπινο, μπορείτε να δαγκώσετε ένα μικρό σημείο του φλοιού και να πιέσετε τον σπόρο από την αντίθετη πλευρά για να αφαιρέσετε τον φλοιό. Επίσης, μπορείτε να μετατρέψετε τα λούπινα σε αλεύρι και να χρησιμοποιήσετε αυτό το αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε κατά το μαγείρεμα των λούπινων, καθώς απαιτείται ξεπίκρισμα και βράσιμο για να αφαιρεθεί η πικράδα τους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί περιέχουν αλκαλοειδείς ουσίες που είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό και τα ζώα. Επίσης, εάν έχετε αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν την κατανάλωση των λούπινων.