12 Μαρτίου 2025

Το ξεχασμένο όσπριο με διπλάσια πρωτεΐνη από τα άλλα – Ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη

Τελευταία Άρθρα

Σκοτεινή Συμφωνία: Αποκαλύψεις για τη ζωή του Λέοναρντ Μπερνστάιν

Οι βιογραφικές ταινίες (biopics) είναι πάντα επιτυχημένες στα βραβεία Όσκαρ και μας προσφέρουν μια ματιά στη ζωή μεγάλων προσωπικοτήτων. Η νέα ταινία του Net

Νέα ανησυχητική αύξηση των θανάτων από ιλαρά

Ο κίνδυνος της ιλαράς συνεχίζει να απειλεί την υγεία των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υ

Τα μη προφανή σήματα που αποκαλύπτουν τις ανάγκες του μωρού σας

Εάν το μωρό σας δεν κλαίει, μην ανησυχείτε αμέσως. Είναι συνηθέστερο από όσο νομίζετε. Μπορεί να αναρωτιέστε πώς θα καταλάβετε τι σας ζητά, αλλά υπάρχουν κάπ

Μελέτη: Ο ρόλος των μητέρων στις σχέσεις των παιδιών τους

Τα παιδιά πιθανόν να αντιγράφουν και να ακολουθούν τις πρακτικές και τα πρότυπα σχέσεων που εφαρμόζουν οι μητέρες τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από ερ

Φρέσκες ιδέες για μεσογειακή διατροφή από το Χάρβαρντ

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα πρότυπο διατροφής που έχει αποδειχθεί πολύ ωφέλιμο για την υγεία. Ακολουθώντας το εβδομαδιαίο πλάνο του Χάρβαρντ, μπορείτε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το λούπινο είναι ένας ξηρός σπόρος που καταναλώνεται σε πολλές περιοχές του κόσμου, αλλά δεν έχει την ίδια φήμη με άλλα όσπρια. Ωστόσο, αξίζει να το προσθέσετε στη διατροφή σας, καθώς περιέχει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από τα υπόλοιπα όσπρια. Επιπλέον, το λούπινο περιέχει πολλά ανόργανα στοιχεία, όπως ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνες C, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη. Είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών καροτενοειδών και φυτοστερολών με υπολιπιδαιμικές ιδιότητες.

Το λούπινο είναι ιδανικό για διαβητικούς, ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη και όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και δεν περιέχει γλουτένη. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του λούπινου βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης, καθώς και του μικροβιώματος του εντέρου.

Για να καταναλώσετε το λούπινο, μπορείτε να δαγκώσετε ένα μικρό σημείο του φλοιού και να πιέσετε τον σπόρο από την αντίθετη πλευρά για να αφαιρέσετε τον φλοιό. Επίσης, μπορείτε να μετατρέψετε τα λούπινα σε αλεύρι και να χρησιμοποιήσετε αυτό το αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε κατά το μαγείρεμα των λούπινων, καθώς απαιτείται ξεπίκρισμα και βράσιμο για να αφαιρεθεί η πικράδα τους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί περιέχουν αλκαλοειδείς ουσίες που είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό και τα ζώα. Επίσης, εάν έχετε αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν την κατανάλωση των λούπινων.

Πηγή