4 Δεκεμβρίου 2025

Το παζλ του πονοκεφάλου από το κρασί: Τα νέα που αλλάζουν το παιχνίδι”

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού είναι ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει πολλούς από εμάς. Μετά από πρόσφατη έρευνα, όμως, ανακαλύφθηκαν νέα δεδομένα που φέρνουν φως στο θέμα και αλλάζουν τις αντιλήψεις μας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το λατρεμένο μας ποτό μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο λόγω ενός συγκεκριμένου αντιοξειδωτικού που περιέχεται στο κόκκινο κρασί.

Οι φλαβονοειδείς ενώσεις των σπόρων και της φλούδας των σταφυλιών, που συμβάλλουν στο χρώμα και τη γεύση του κόκκινου κρασιού, έχουν κάνει τους επιστήμονες να υποπτεύονται εδώ και καιρό. Τώρα, νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports του Nature, αποκαλύπτοντας ότι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, η κερκετίνη, μπορεί να προβληματίσει όταν μεταβολίζεται με την παρουσία αλκοόλ.

Η κερκετίνη διαλύεται από το σώμα σε διάφορες ουσίες, μία εκ των οποίων είναι το γλυκουρονίδιο της κερκετίνης. Αυτή η ουσία αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να εμποδίσει το ενζύμου που μετατρέπει την ακεταλδεΰδη, που προκαλεί πονοκέφαλο, σε οξικό άλας. Με την καταπολέμηση αυτού του κρίσιμου ενζύμου, η ακεταλδεΰδη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί πονοκεφάλους, ναυτία, έξαψη του προσώπου και εφίδρωση.

Οι επιστήμονες προτείνουν μερικά tips για να αποφύγετε τον πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Προτιμήστε τις λευκές αντί για τις κόκκινες ποικιλίες κρασιού, αφού τα επίπεδα των φλαβονοειδών είναι χαμηλότερα σε αυτές. Εάν είστε λάτρης του κόκκινου κρασιού, προτιμήστε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε κερκετίνη. Επιπλέον, ξεκινήστε με μόνο ένα μισό ποτήρι και πιείτε το αργά, παρατηρώντας πώς θα ανταποκριθεί το σώμα σας. Αν προκαλέσει πονοκέφαλο, μπορείτε να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα θα εμφανιστούν μέσα σε 15-30 λεπτά. Επίσης, αποφύγετε να πίνετε αν είστε νηστικοί και πάντα πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε δόση αλκοόλ που καταναλώνετε.

Με αυτές τις προσαρμογές στην κατανάλωση και την ευαισθητοποίησή μας στις ουσίες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ποτό χωρίς ανεπιθύμητες συνέπειες. Άλλωστε, να γιατί οι επιστήμονες δεν απαγορεύουν το κόκκινο κρασί, αλλά μας δίνουν προτάσεις για να το απολαμβάνουμε με σύνεση και υγεία!