5 Μαΐου 2025

Το παζλ του πονοκεφάλου από το κρασί: Τα νέα που αλλάζουν το παιχνίδι”

Τελευταία Άρθρα

Κυτισίνη: Το φθηνότερο και αποτελεσματικότερο μέσο για να κόψετε το τσιγάρο

Το κάπνισμα παραμένει ένα από τα πιο δύσκολα εθιστικά που υπάρχουν και η διακοπή του αποτελεί συχνά μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις ενός ατόμου. Παρά τις

6 συναισθήματα που ο σκύλος σας θα ήθελε να εκφράσει με λόγια

Ένας σκύλος είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό κατοικίδιο. Είναι ο σύντροφος μας, ο φίλος μας, ο συνοδός μας σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Όλοι οι σκύλοι έχο

COVID-19: Η εφαρμογή αντιικών φαρμάκων και το φαινόμενο “rebound”

Το αναγνωστικό περιοδικό New England Journal of Medicine (NEJM, στο διαδικτυακό NEJM Journal Watch- Informing Practice), δημοσίευσε πρόσφατα έναστις 3 Ιανουα

Ο Άγωνας για Αλλαγή: Μια Απεικόνιση της Πολιτικής Κατάστασης στην Κούβα

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό, το έργο "Η Νύχτα των Δολοφόνων" του Χοσέ Τριάνα επιστρέφει για δεύτερη χρονιά σε μερικά μόνο Σαββατοκύριακα, προβάλ

Καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν για προστασία από τον κορωνοϊό και τη γρίπη

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κάλεσε επειγόντως τους πολίτες να εμβολιαστούν ενάντια στον κορωνοϊό και την γρίπη. Παρόλο που οι δείκτες δ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού είναι ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει πολλούς από εμάς. Μετά από πρόσφατη έρευνα, όμως, ανακαλύφθηκαν νέα δεδομένα που φέρνουν φως στο θέμα και αλλάζουν τις αντιλήψεις μας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το λατρεμένο μας ποτό μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο λόγω ενός συγκεκριμένου αντιοξειδωτικού που περιέχεται στο κόκκινο κρασί.

Οι φλαβονοειδείς ενώσεις των σπόρων και της φλούδας των σταφυλιών, που συμβάλλουν στο χρώμα και τη γεύση του κόκκινου κρασιού, έχουν κάνει τους επιστήμονες να υποπτεύονται εδώ και καιρό. Τώρα, νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports του Nature, αποκαλύπτοντας ότι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, η κερκετίνη, μπορεί να προβληματίσει όταν μεταβολίζεται με την παρουσία αλκοόλ.

Η κερκετίνη διαλύεται από το σώμα σε διάφορες ουσίες, μία εκ των οποίων είναι το γλυκουρονίδιο της κερκετίνης. Αυτή η ουσία αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να εμποδίσει το ενζύμου που μετατρέπει την ακεταλδεΰδη, που προκαλεί πονοκέφαλο, σε οξικό άλας. Με την καταπολέμηση αυτού του κρίσιμου ενζύμου, η ακεταλδεΰδη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί πονοκεφάλους, ναυτία, έξαψη του προσώπου και εφίδρωση.

Οι επιστήμονες προτείνουν μερικά tips για να αποφύγετε τον πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Προτιμήστε τις λευκές αντί για τις κόκκινες ποικιλίες κρασιού, αφού τα επίπεδα των φλαβονοειδών είναι χαμηλότερα σε αυτές. Εάν είστε λάτρης του κόκκινου κρασιού, προτιμήστε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε κερκετίνη. Επιπλέον, ξεκινήστε με μόνο ένα μισό ποτήρι και πιείτε το αργά, παρατηρώντας πώς θα ανταποκριθεί το σώμα σας. Αν προκαλέσει πονοκέφαλο, μπορείτε να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα θα εμφανιστούν μέσα σε 15-30 λεπτά. Επίσης, αποφύγετε να πίνετε αν είστε νηστικοί και πάντα πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε δόση αλκοόλ που καταναλώνετε.

Με αυτές τις προσαρμογές στην κατανάλωση και την ευαισθητοποίησή μας στις ουσίες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ποτό χωρίς ανεπιθύμητες συνέπειες. Άλλωστε, να γιατί οι επιστήμονες δεν απαγορεύουν το κόκκινο κρασί, αλλά μας δίνουν προτάσεις για να το απολαμβάνουμε με σύνεση και υγεία!