19 Μαρτίου 2025

Το παζλ του πονοκεφάλου από το κρασί: Τα νέα που αλλάζουν το παιχνίδι”

Τελευταία Άρθρα

Να αισθάνεστε καλά κατά τη διάρκεια της περιόδου: Συμβουλές και ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε

Κατά τη διάρκεια των ημερών της περιόδου, όταν αισθάνεστε δυσάρεστους εξαιτίας των κραμπών, του φούσκωματος και της κόπωσης, η γυμναστική μπορεί να είναι η τ

Ουρανοί ελπίδας για την Άνοια και το Alzheimer: Εξερεύνηση των οφελών της δίαιτας MIND

Η δίαιτα MIND αναδεικνύεται ως ένα νέο βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά της άνοιας και του Alzheimer. Αυτή η δίαιτα, που περιλαμβάνει στοιχεία της μεσογειακ

Η εκπληκτική ικανότητα των σκύλων να ανιχνεύουν ασθένειες στους ανθρώπους

Οι σκύλοι είναι αξιοθαύμαστα πλάσματα με μια εντυπωσιακή όσφρηση. Με τους 220 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς που διαθέτουν, έχουν την ικανότητα να ανιχνεύ

Έφυγε από τη ζωή η 16χρονη μετά από τη χρήση επικίνδυνου ναρκωτικού μείγματος

Μια θλιβερή είδηση έρχεται να συγκλονίσει την κοινωνία μας, καθώς χάθηκε η μάχη για τη ζωή μιας 16χρονης από τον Βύρωνα, η οποία βρισκόταν σε κώμα μετά από χ

Παιδιά και μικρά παιδιά: Η απεριόριστη αγάπη και ο τρόπος που την εκφράζουν

Όσο μεγαλώνουν, τα παιδιά έχουν πάντα έναν ξεχωριστό τρόπο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Από νεογέννητα, αναγνωρίζουν τη μαμά τους ως την πηγή αγάπης κα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού είναι ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει πολλούς από εμάς. Μετά από πρόσφατη έρευνα, όμως, ανακαλύφθηκαν νέα δεδομένα που φέρνουν φως στο θέμα και αλλάζουν τις αντιλήψεις μας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το λατρεμένο μας ποτό μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο λόγω ενός συγκεκριμένου αντιοξειδωτικού που περιέχεται στο κόκκινο κρασί.

Οι φλαβονοειδείς ενώσεις των σπόρων και της φλούδας των σταφυλιών, που συμβάλλουν στο χρώμα και τη γεύση του κόκκινου κρασιού, έχουν κάνει τους επιστήμονες να υποπτεύονται εδώ και καιρό. Τώρα, νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports του Nature, αποκαλύπτοντας ότι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, η κερκετίνη, μπορεί να προβληματίσει όταν μεταβολίζεται με την παρουσία αλκοόλ.

Η κερκετίνη διαλύεται από το σώμα σε διάφορες ουσίες, μία εκ των οποίων είναι το γλυκουρονίδιο της κερκετίνης. Αυτή η ουσία αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να εμποδίσει το ενζύμου που μετατρέπει την ακεταλδεΰδη, που προκαλεί πονοκέφαλο, σε οξικό άλας. Με την καταπολέμηση αυτού του κρίσιμου ενζύμου, η ακεταλδεΰδη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί πονοκεφάλους, ναυτία, έξαψη του προσώπου και εφίδρωση.

Οι επιστήμονες προτείνουν μερικά tips για να αποφύγετε τον πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Προτιμήστε τις λευκές αντί για τις κόκκινες ποικιλίες κρασιού, αφού τα επίπεδα των φλαβονοειδών είναι χαμηλότερα σε αυτές. Εάν είστε λάτρης του κόκκινου κρασιού, προτιμήστε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε κερκετίνη. Επιπλέον, ξεκινήστε με μόνο ένα μισό ποτήρι και πιείτε το αργά, παρατηρώντας πώς θα ανταποκριθεί το σώμα σας. Αν προκαλέσει πονοκέφαλο, μπορείτε να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα θα εμφανιστούν μέσα σε 15-30 λεπτά. Επίσης, αποφύγετε να πίνετε αν είστε νηστικοί και πάντα πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε δόση αλκοόλ που καταναλώνετε.

Με αυτές τις προσαρμογές στην κατανάλωση και την ευαισθητοποίησή μας στις ουσίες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ποτό χωρίς ανεπιθύμητες συνέπειες. Άλλωστε, να γιατί οι επιστήμονες δεν απαγορεύουν το κόκκινο κρασί, αλλά μας δίνουν προτάσεις για να το απολαμβάνουμε με σύνεση και υγεία!