3 Οκτωβρίου 2025

Το παζλ του πονοκεφάλου από το κρασί: Τα νέα που αλλάζουν το παιχνίδι”

Τελευταία Άρθρα

“Electabaz: «Όσα δεν μπορώ να πω, τα λέω με τη μουσική μου»”

Ο Electabaz, γνωστός και ως Παναγιώτης Μπαζάνης, είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στο ελληνικό beatmaking community. Γεννημένος το 1996 στην Καρδίτσα κα

Το νέο venue EON στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Το επικείμενο event "The Wall of Sound" αναμένεται να φέρει νέες εμπειρίες στην Αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Αυτό το μοναδικό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1,

Οι καφέ αρκούδες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης σολομού

Στην Ιαπωνία, ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων μειώνεται ανησυχητικά λόγω ασιτίας. Σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Guardian, 8 στις 10 μικρές αρκούδες που γε

Απεργία: Ακινητοποιημένα τρένα, προαστιακός και πλοία την Τετάρτη

Σήμερα, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από φορείς και οργανισμούς της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη. Τα τρένα και

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους βραδύποδες μετά από 64 εκατ. χρόνια στη Γη

Οι βραδύποδες, τα πιο αργά θηλαστικά του κόσμου, έχουν εξελιχθεί για πάνω από 64 εκατομμύρια χρόνια σε ένα είδος που ζει σε όλη την Αμερική, αλλά η κλιματι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο πονοκέφαλος μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού είναι ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει πολλούς από εμάς. Μετά από πρόσφατη έρευνα, όμως, ανακαλύφθηκαν νέα δεδομένα που φέρνουν φως στο θέμα και αλλάζουν τις αντιλήψεις μας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το λατρεμένο μας ποτό μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο λόγω ενός συγκεκριμένου αντιοξειδωτικού που περιέχεται στο κόκκινο κρασί.

Οι φλαβονοειδείς ενώσεις των σπόρων και της φλούδας των σταφυλιών, που συμβάλλουν στο χρώμα και τη γεύση του κόκκινου κρασιού, έχουν κάνει τους επιστήμονες να υποπτεύονται εδώ και καιρό. Τώρα, νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports του Nature, αποκαλύπτοντας ότι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, η κερκετίνη, μπορεί να προβληματίσει όταν μεταβολίζεται με την παρουσία αλκοόλ.

Η κερκετίνη διαλύεται από το σώμα σε διάφορες ουσίες, μία εκ των οποίων είναι το γλυκουρονίδιο της κερκετίνης. Αυτή η ουσία αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να εμποδίσει το ενζύμου που μετατρέπει την ακεταλδεΰδη, που προκαλεί πονοκέφαλο, σε οξικό άλας. Με την καταπολέμηση αυτού του κρίσιμου ενζύμου, η ακεταλδεΰδη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί πονοκεφάλους, ναυτία, έξαψη του προσώπου και εφίδρωση.

Οι επιστήμονες προτείνουν μερικά tips για να αποφύγετε τον πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Προτιμήστε τις λευκές αντί για τις κόκκινες ποικιλίες κρασιού, αφού τα επίπεδα των φλαβονοειδών είναι χαμηλότερα σε αυτές. Εάν είστε λάτρης του κόκκινου κρασιού, προτιμήστε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε κερκετίνη. Επιπλέον, ξεκινήστε με μόνο ένα μισό ποτήρι και πιείτε το αργά, παρατηρώντας πώς θα ανταποκριθεί το σώμα σας. Αν προκαλέσει πονοκέφαλο, μπορείτε να γνωρίζετε ότι τα συμπτώματα θα εμφανιστούν μέσα σε 15-30 λεπτά. Επίσης, αποφύγετε να πίνετε αν είστε νηστικοί και πάντα πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε δόση αλκοόλ που καταναλώνετε.

Με αυτές τις προσαρμογές στην κατανάλωση και την ευαισθητοποίησή μας στις ουσίες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, μπορούμε να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ποτό χωρίς ανεπιθύμητες συνέπειες. Άλλωστε, να γιατί οι επιστήμονες δεν απαγορεύουν το κόκκινο κρασί, αλλά μας δίνουν προτάσεις για να το απολαμβάνουμε με σύνεση και υγεία!